Acostament entre Grècia i Kosova

Aquests dies, el ministre d’Afers Estrangers grec, Nikos Kotzias, ha visitat Kosova. El fet més destacable és que és la primera vegada que un ministre grec visita aquest país. Durant la seva visita s’ha entrevistat amb la presidenta del país, Atifete Jahjaga, el cap de govern, Isa Mustapha, i el ministre d’Afers Estrangers, Hashim Thaci.

Diversos mitjans s’han fet ressò dels missatges d’acostament de tots dos governs. Grècia és un dels pocs països de la Unió europea que no reconeix Kosova. A l’hora de fer declaracions sobre aquest tema, el del reconeixment, Kotzias ha estat molt prudent i no ha volgut afirmar en cap cas que Grècia vulgui reconèixer Kosova, però sí que s’ha ofert a col•laborar amb el seu govern perquè sigui reconegut en diversos organismes internacionals, com la Unesco per exemple (que sembla que serà efectiu aquest mes de novembre). Ara bé, els eu discurs ha tingut un punt d’ambigüitat, que ha provocart diverses i variades reaccions.

Ha comentat que per reconèixer Kosova, Grècia ha de considerar els equilibris globals de tota la regió. Cal tenir en compte que Grècia és un aliat tradicional de Sèrbia. També ha comentat que aquest possible reconeixement també depèn dels interessos nacionals grecs.

Al marge d’això, en les converses que han tingut lloc aquests dies, s’ha acordat intensificar les relacions culturals i econòmiques i també treballar conjuntament per la pau, l’estabilitat i la seguretat a la regió.

Malgrat tot això, l’ambaixador gresc a Belgrad s’ha apressat a desmentir que Grècia tingui intenció de reconèixer Kosova, en unes declaracions fetes al diari serbi Danas.

També és important destacar que hi ha hagut ja alguns actes d’acostament a l’altre país de la regió que té un conflicte obert amb Grècia, Macedònia, on un tema com el del nom de l’estat encara no ha estat resolt, ja que Grècia s’ha negat històricament a reconèixer el nom de Macedònia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s