Acord entre govern i oposició a Macedònia

Després de diverses setmanes de converses entre els quatre principals partits polítics del país (dos d’eslaus i dos d’albanesos), s’ha arribat a un acord, anunciat ahir mateix, que posa punt i final a la situació d’incertesa política que viu Macedònia.

De fet, aquests dies, el comissari d’Ampliació de la Unió Europea, Johannes Hahn, ha estat a Macedònia per tal de “facilitar” aquest acord. Feia temps que Brussel•les hi anava darrere, i ho demostra clarament el fet que s’haguessin convocat a Brussel•les mateix reunions entre els principals líders polítics del país.

A principis del mes de juny, el dia 2, ja es va anunciar un acord que preveia que es convoquessin eleccions l’abril del 2016, però no quedava clar quins serien els passos que s’havien de seguir fins aquesta data. Ara, amb l’acord presentat, es pretén detallar què s’ha de fer a Macedònia durant tot aquest període.

D’una banda, el Partit Socialdemòcrata (SDSM) aquest setembre donarà per acabat el boicot al Parlament. De fet, des del moment que es van fer les úlitmes eleccions en aquest país, aquest partit i la resta de partits opositors van optar per boicotejar el Parlament, després d’acusar el govern d’haver comès una inmensa tupinada electoral.

El punt més destacable de l’acord és que el govern de Nikola Gruevski, la dimissió del qual demanaven des de fa setmanes nombrosos ciutadans del país amb mobilitzacions permanents, cessarà la seva activitat cent dies abans de les eleccions, és a dir a principis del mes de gener. Les eleccions han de tenir lloc el dia 24 d’abril.

A partir de llavors, es nomenarà un nou govern presidit per un primer ministre, designat pel VMRO-PDMNE, que es limitarà a organitzar les eleccions i a fer els canvis legals imprescindibles per tirar-les endavant.

Prèviament, es prendran unes altres mesures amb l’objectiu d’apaivagar el clima polític.

A l’octubre, serà designat un nou ministre de l’interior, de perfil tècnic, proposat pels socialdemòcrates i amb el vistiplau del governamental VMRO-DPMNE i del seu aliat albanès, la Unió Democràtica per la Integració. Passarà exactament el mateix amb els nous ministres de Finances i Informació. Per la seva banda, VMRO-PDMNE proposarà noms per ocupar els minsiteris de Treball i Afers Socials i d’Interior.

També s’ha previst nomenar un nou fiscal especial que tindrà com a objectiu investigar les escoltes il•legals i l’espionatge massiu que ha patit la població.

El document ha estat signat pels principals representants dels quatre partits més importants, Nikola Gruevski (VMRO-PDMNE) i Ali Ahmeti (Unió Democràtica per la Integració, aliat albanès de Grruevski), Zoran Zaev (SDSM) i Menduh Tahci (Partit Democràtic dels Albanesos).

Johannes hahn ha volgut destacar que aquest acord es pren en interès dels interessos dels ciutadans i alhora manté la porta oberta a un possible acostament a Europa.

Ara caldrà veure com reaccionen les diferents organitzacions civils que impulsaven les mobilitzacions contra el govern i què faran, per exemple, amb el Camp de la Llibertat, l’acampada permanent davant la seu del govern, que tenia com a objectiu la dimissió de Gruevski i el seu equip.També s’ha de veure si l’acampada paral·lela, a favor del govern, organitzada per simpatitzants de Gruevski també es desmantellarà.

One thought on “Acord entre govern i oposició a Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s