Eslovènia i Croàcia encara esperen la resolució del Tribunal d’Arbitratge que ha de tancar el debat fronterer

Eslovènia i Croàcia tenen un conflicte obert des de fa anys que afecta la delimitació de les seves fronteres, tant marítimes com terrestres.

L’any 2011, Eslovènia i Croàcia van acceptar un arbitratge internacional per resoldre el conflicte entre tots dos estats a l’hora de delimitar les fronteres. L’organisme encarregat d’aquest afer és el Tribunal d’Arbitratge de l’Haia, que ja hauria hagut de fer pública una proposta definitiva de delimitació de fronteres, almenys això és el que es va anunciar el mes de juny de l‘any passat.

Més d’un any després, el tema no s’ha resolt, i no només això, sinó que no hi ha indicis que aquesta resolució definitiva sigui imminent. S’està especulant que abans de la tardor no hi haurà una sentència definitiva, tot i que legalment no hi ha una data límit. Un cop la sentència sigui ferma, tots dos estats tindran un termini de sis mesos per tal de fer els canvis legals necessaris perquè pugui entrar en vigor.

Les deliberacions d’aquest tribunal van concloure a finals del mes de juny de l’any passat, poc després que els governs de tots dos països presentessin els arguments en què fonamenten les seves posicions.

Aquest tribunal està format per cinc membres i haurien d’arribar a un acord amb el suport, com a mínim, de tres dels magistrats. En teoria, des del mes de juny de l’any passat podien fer una sèrie de gestions, com visites als llocs afectats, fer enquestes o sol•licitar informes per tal de poder dictar sentència.

Hi ha més d’un territori afectat per aquest arbitratge. El més important, i que ha provocat més tensions, és el del golf de Piran. Tots dos governs, per començar, han aportat sempre dades contradictòries: segons Croàcia comparteixen 670 quilòmetres de frontera i segons Eslovènia la frontera compartida és de 688.

L’origen del conflicte cal cercar-lo arran de la dissolució del Territori lliure de Trieste, l’any 1954, en què es va dividir entre Itàlia i Iugoslàvia. L’any 1975 la divisó es va donar per tancada amb el tractat d’Osimo, però van quedar alguns punts poc detallats.

L’any 1991, Eslovènia, un cop convertida en estat indpendent, va presentar una primera proposta de delimitació, que consistia a situar la frontera en el centre del golf, però un any més tard va declarar la sobirania sobre tot el golf, cosa que Croàcia no va acceptar mai. Lògicament, el debat també ha afectat les aigües territorials. Cal afegir-hi, a més, que part de la població que hi viu és italiana, i no eslovena o croata.

Un altre punt de conflicte és la delimitació de la frontera al delta del riu Dragonja. Segons Eslovènia, la frontera ha de situar-se al sud del delta mentre que per a Croàcia el límit territorial l’ha de marcar el riu.

Finalment, hi ha un punt fronterer, a Plovanija, construït unilateralment per Croàcia però no reconegut per Eslovènia, el cim del Zumberak/Gorjanci, on hi havia una caserna de l’exèrcit iugoslau, i un petit territori entorn del riu Mura.

Durant aquests anys hi ha hagut diferents intents d’acord entre ambdues parts, però cap no ha rebut prou suport a banda i banda de la frontera.

El primer va ser l’any 2001, entre Janez Drnovsek i Ivica Racan, segons el qual Croàcia obtenia un terç del golf i frontera marítima amb Itàlia, mentre que Eslovènia aconseguia un corredor que li permetia accedir a aigües internacionals. Eslovènia va ratificar l’acord, però el parlament croat no ho va fer mai.

Uns anys mes tard, el 2007, es va signar l’acord de Bled on es proposava ja un arbitratge del Tribunal de l’Haia, de manera que totes dues parts poguessin reclamar els territoris en litigi que creguessin oportuns. En aquest cas, a Eslovènia el suport va ser molt escàs i va quedar en paper mullat.

Després d’alguns incidents entre tots dos estats i campanyes de grups ultranacionalistes, tant d’un país com de l’altre, es van bloquejar totes les negociacions.

A partir de llavors, aquest contenciós va ser utilitzat pels dos govern en afers internacionals, per exemple en l’accés de Croàcia a la Unió Europea i a l’OTAN. Eslovènia va arribar-ne a bloquejar la negociació.

El precedent de la resolució del conflicte entre Croàcia i Montenegro al Tribunal d’Arbitratge de l’Haia va ajudar a desencallar el tema. Croàcia va proposar, després, una solució similar a Eslovènia, però va ser desestimada. Finalment, un acord entre Jadranka Kosor, per part de Croàcia, i Borut Pahor, per part d’Eslovènia, va permetre que aquesta fos la via de resolució del conflicte.

El Tribunal s’havia de constituir després que Croàcia entrés a formar part de la Unió Europea, cosa que va fer l’estiu de fa dos anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s