La lluita per aturar l’enderrocament de cases dels roms de Garmen, a Bulgària

A mitjan del mes de maig, les autoritats búlgares van ordenar l’inici de la primera fase de l’enderrocament dels habitatges on viuen “il•legalment” diverses famílies roms al barri de Kremikovtzi, a Garmen. Aquesta demolició va començar a principis del mes de juny. Arran d’aquests fets, força persones i entitats humanitàries es van mobilitzar, tot i la massiva presència policial.

Les autoritats argumenten que els conflictes en aquesta zona són continuats des de fa anys, però que, darrerament, a causa de l’augment de membres d’aquesta comunitat, el nombre de robatoris i atracaments ha augmentat considerablement. Això ha estat utilitzat com a coartada per tal de procedir a la demolició de 124 habitatges autoconstruïts. Legalment, aquestes persones han de tenir un lloc per reallotjar-se, però a la pràctica aquestes vivendes alternatives de moment no hi són ni han estat construïdes.

No cal dir que tots aquests incidents han estat aprofitats per grups d’extrema dreta per tal d’atiar campanyes de caire racista. Un exemple d’això han estat algunes de les declaracions d’un dels líders de la formació ultranacionalista, amb representació al Parlament, Front Patriòtic, Valeri Simeonov.

Cap a finals del mes de juny, el nombre d’arrestats per diversos incidents a Garmen era de trent-cinc, segons fonts roms.També, les mateixes fonts han denunciat atacs com els que van patir els roms que viatjaven a l’autobús número 88 de Sofia a mans d’un grup d’skinheads, que van provocar l’hospitalització de diverses persones. Líders roms denuncien la impunitat amb què actuen aquests grups i el silenci absolut de la premsa búlgara.

Ara, el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha demanant formalment al govern búlgar que aturi l’enderrocament d’aquests habitatges. Diverses organitzacions nogovernamentals -com Iniciativa per la Igualtat d’Oportunitats o el Comitè d’Hèlsinki de Bulgària- havien fet una sol•licitud en aquesta línia a aquest Tribunal. A més, aquest Tribunal ha demanat al govern búlgar quines són les mesures que ha pres per tal de reallotjar aquestes famílies.

Ara només cal veure com reaccionaran les autoritats búlgares.

2 thoughts on “La lluita per aturar l’enderrocament de cases dels roms de Garmen, a Bulgària

  1. britishsteel87 17 Juliol 2015 / 6:49 AM

    Coincidència que justament l’agressió Skinhead tingui lloc a l’autobús 88, un de molt significatiu per als skins

    • Josep Dorca 17 Juliol 2015 / 4:09 PM

      Tinc la sensació que de coincidència, poca!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s