Els immigrants que travessen els Balcans estan en terra de ningú, segons un informe d’Amnistia Internacional

Des de fa uns mesos, el tema de la immigració ha passat a un primer pla als països balcànics, que s’han convertit en una de les principals vies de pas per arribar a l’Europa Occidental, de persones procedents de l’Orient Mitjà i de l’Àsia Central.

Ara farà gairebé un any es va anunciar la construcció d’un mur que separararia Bulgària de Turquia. Fa pocs dies, el govern hongarès també va anunciar la construcció d’un altre mur entre Hongria i Sèrbia. Aquests dos tristos fets demostren que l’allau de persones que intenten arribar a la terra promesa no para de créixer.

Aquests darrers dies, s’han publicat a la premsa informacions terribles, com els 24 morts a les línies fèrries, morts atropellats per trens a Macedònia. Aquesta mateixa setmana, els mitjans digitals Balkan News i Meta.mk també comentaven que només en un cap de setmana 1.209 persones havien demanat asil a Macedònia. Entre el 19 de juny i el 6 de juliol, segons aquests mitjans, el van demanar 8.595 persones, sobretot procedents de Síria, Irak, Afganistan i Somàlia.

Fa temps que diverses ong’s i organitzacions humanitàries estan preocupades pel tema i en fan seguiment. Amnistia Internacional ha publicat aquest 7 de juliol un informe on analitza aquests fets.

Segons aquest informe, aquestes persones són víctimes d’abusos i extorsions per part de màfies, però també per part de la policia i les autoritats, que s’aprofiten de la seva situació d’indefensió jurídica, particularment a Sèrbia i a Macedònia. No són gens estranyes les agressions físiques per part de la policia de fronteres (hi ha casos documentats d’agressions a dones embarassades), ni tampoc que es demanin diners per facilitar-ne el pas. Segons Aministia hi ha casos on es pot demostrar que s’han arribat a demanar 100 € per persona per poder travessar la frontera hongaresa. Aquests abusos s’han pogut detectar tant a Grècia, com a Macedònia, Sèrbia o Hongria.

Un altre problema molt greu són els centres d’internament. Un dels més coneguts, tristament coneguts, és el de Gazi Baba, un centre de “recepció” per a immigrants on centenars de persones romanen empresonades, de vegades durant mesos, entre les quals també hi ha nombroses dones embarassades, amuntegades i en unes condicions absolutament lamentables. De centres d’aquestes característiques n’hi a tots quatre països. Fa uns dies va córrer per les xarxes un vídeo on era palesa la situació dramàtica d’internament en aquest centre.

Els governs de Sèrbia i Macedònia, a més, s’han resisitit de manera reiterada a concedir asil a aquestes persones. Això ha fet que corrin el rsic de ser detingudes, la qual cosa les obliga a travessar clandestinament tot Sèrbia fins arribar a la frontera hongaresa.

A Hongria la situació no és gaire millor. Es repeteixen els abusos, i el nombre d’asils concedit també és molt escàs. Durant l’any passat només el van rebre 240 persones, xifra molt baixa tenint en compte que més de seixanta mil persones hi han arribat en molt poc temps.

A part dels abusos policials, també hi ha màfies que se n’aprofiten. Hi ha les figures dels contrabandistes, que són les persones que els han d’ajudar a travessar les fronteres. També cobren elevades quantitats per fer aquest pas i moltes vegades els immigrants són abandonats sense haver aconseguit el seu objectiu.

Amnistia Internacional ha fet aquest informe després d’entrevistar-se amb més de cent persones que han fet aquesta travessia, de visitar centres de “recepció” i municipis fronterers.

Podeu llegir l’informe sencer en l’enllaç següent:
https://www.amnesty.org/en/documents/eur70/1579/2015/en/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s