Caiguda de la natalitat a Croàcia

L’any passat, Croàcia va registrar el creixement negatiu de població més notable des de l’any 2003. Això és el que es desprèn de les dades presentades fa pocs dies per l’Oficina Nacional d’Estadística de Croàcia.

Segons les dades que es van aportar en la presentació de l’informe, el nombre de naixements va ser inferior al de defuncions en una xifra d’11.273 persones: l’any 2014 hi hagué a Croàcia 39.566 naixements i 50.839 morts (un 1,3% més que l‘any anterior). Aquesta diferència entre les dues xifres és la més alta de les registrades aquests darrers dotze anys. El nombre de naixements va disminuir un 2’7% en relació amb l’any anterior.

De fet, la crisi demogràfrica s’ha convertit a Croàcia en una de les principals preocupacions del país. Aquesta mateixa setmana, la presidenta del país, Kolinda Grabar-Kitarovic , ha posat aquest tema com a exemple de problema greu del país, un dels més greus del país. Ho ha aprofitat per agumentar el seu rebuig a donar suport a la candidatura de Vesna Pusic, ministra d’afers estrangers de Croàcia, a la Secretaria General de les Nacions Unides (tema que considera molt secundari en comparació amb el demogràfic).

Pel que fa a la nupcialitat, el nombre de matrimonis registrats l’any passat va ser de 19.501, mentre que de divorcis n’hi hagué 6.570 divorcis, també el 2014.

Quant als moviments migratoris, les dades també són negatives, ja que l’any passat van marxar del país 20.858 persones, mentre que només s’hi van establir 10.638 nous residents, cosa que representa un saldo negatiu de 10.220 persones.

Aquestes dades també confirmen la mala situació econòmica de Croàcia i, sobretot, la situació d’incertesa i desencís provocada després de l’ingrés a la Unió Europea, que no ha aportat els beneficis que moltes persones esperaven.

Finalment, la població de Croàcia, a finals de 2014, era de 4.225.316 habitants.

De tota manera, aquesta crisi demogràfica no és exclusiva de Croàcia, sinó que afecta el conjunt de països de la regió, que han patit globalment un descens de la població notable en els darrers quinze anys.

A Sèrbia, per exemple, segons dades oficials de 2014, van néixer 65.554 infants i van morir-ne 100.300, sobre un total de set milions cent mil habitants; a Bòsnia i Hercegovina en van néixer 29.247 i en van morir 34.824, sobre un total de tres milions vuit-cents mil habitants; i Bulgària també presenta un saldo negatiu, amb 68.083 naixements i 108.952 defuncions.

Sobre la situació a Moldàvia, podeu llegir la següent entrada:
https://balcaniablog.wordpress.com/2015/01/18/moldavia-perd-400-000-habitants-en-deu-anys/

Pel que fa a Bulgària:
https://balcaniablog.wordpress.com/2014/09/15/bulgaria-continua-perdent-poblacio/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s