El President de la República Sèrbia de Bòsnia vol convocar un referèndum que qüestiona l’autoritat de l’Alt Representant de la Nacions Unides

El President de la República Serpska (una de les dues entitats que conformen Bòsnia i Hercegovina), Milorad Dodik, ha anunciat que l’Assemblea d’aquest territori discutirà i aprovarà la convocatòria d’un referèndum per rebutjar l’autoritat d’aquesta institució en el territori de la Serpska. Aquest referèndum tindrà lloc, segons la proposta de Dodik, a principis del mes de setembre.

L’Alt Representant de Bòsnia i Hercegovina és el cap executiu de la presència internacional al país. Aquesta figura va ser creada arran dels Acords de Dayton, de l’any 1995 (que posaven punt i final a la guerra de Bòsnia) i és triat per un Consell on hi ha representants de diversos estats, entre els quals hi ha els Estats Units, Rússia, França, Alemanya, Gran Bretanya, Canadà, Japó, Itàlia i l’Organització de Cooperació Islàmica. Pot actuar, cosa que ha fet diverses vegades, al marge dels parlaments del país. En aquests moments n’ostenta el càrrec Valentin Inzko.

També ha anunciat ja quina serà la pregunta que se sotmetrà a votació popular : « Accepta les lleis i sentències imposades per l’Alt Representant, particularment les que tenen origen en el Tribunal que en depèn i el fiscal cap, i que les decisions d’aquestes institucions s’apliquin en el territori de la Répública Serpska? »

Segons Dodik, moltes sentències i lleis són imposades per l’Alt Representant i no són constitucionals. A més, justifica aquesta decisió amb l’argument que aquesta institució persegueix sobretot soldats i oficials serbis, mentre que, d’altra banda, deixa en llibertat criminals amb proves evidents que els inculpen, particularment en crims on els serbis són les víctimes. Per tant, segons Dodik, és una institució totalment partidista i antisèrbia.

El principal partit opsitor de la cambra de la Serpska, el Partit Democràtic Serbi (SDS) s’ha mostrat contrari a aquesta iniciativa, així com també ho ha fet el membre serbi de la presidència tripartida de Bòsnia, Mladen Ivanic, que no és membre del mateix partit de Dodik.

Més enllà del valor que pugui implicar aquest referèndum, el més important és que és un primer pas en l’estratègia elaborada per Dodik per trencar amb Bòsnia i Hercegovina i convocar un referèndum d’autodeterminació de la Serpska l’any 2018, tal com ja va anunciar fa uns mesos, i com ha anat repetint de manera reiterada aquests últims dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s