Macedònia, cassolades contra el govern

L’anunci de la convocatòria d’eleccions l’abril de l’any vinent ha canviat molt poc el panorama del país: les protestes contra el govern es mantenen, Europa intenta pressionar els principals actors polítics perquè trobin una sortida negociada a la crisi, el govern es mostra intransigent i els opositors socialdemòcrates continuen igual de desorientats.

Des que va començar la crisi, ja fa més d’un mes, els moviments i les formes  de protesta s’han anat mulitiplicant. Van començar amb manifestacions gairebé diàries, fortament reprimides per la policia, van continuar amb acampades davant la seu del govern (fins que se n’aconsegueixi la dimissió) i aquesta setmana s’hi han afegit les cassolades.

El govern de Gruevski, que governa des de fa més d’un any amb cap legitimitat, es manté en la seva actitud i ha dit que no pensa fer cap canvi en la seva política, ni acceptar cap de les demandes de l’oposició. El fet que des del moment que es va demostrar que hi havia hagut un clar frau electoral, que l’oposició en bloc no hagi fet mai acte de presència en el Parlament, que s’hagi demostrat que el govern, amb diverses gravacions que ho certifiquen, ha espiat uns vint mil ciutadans, que la llibertat de premsa és en perill (amb periodistes amenaçats de mort)…. no ha fet que canviï res.

Aquest dimecres van començar les cassolades convocades per l’oposició contra el govern. La d’aquest dia, que va reunir milers de manifestants, es va concentrar davant la seu del govern i després es va traslladar fins a la residència de Nikolai Gruevski. Un dels eslògans més corejats va ser el de “Ves-te’n Nicolae”, emulant així els manifestants contra Ceaucescu, l’any 1989.Cal recordar, a més, que centenars de persones continuen acampades davant la seu del govern des del 17 de maig, i es mantenen ferms en el desig de romandre-hi fins que no dimitexi Gruevski i es convoquin noves eleccions, immediates.

La Unió Europea, per la seva banda, pretén aturar aquest focus de desestabilització i malda perquè les quatre principal forces polítiques del país arribin a un acord. Fins ara, però, el governamental, i conservador, VMRO-PDMNE, els socialdemòcrates de l’SDSM, i els partis albanesos (BDI i PDSH) no arriben acap acord, tret de l’esmentat abans de convocar eleccions la propera primavera.

Hi ha convocada una reunió, impulsada per la UE, aquest 29 de juny, entre aquestes quatre forces per tal de discutir la possible constitució d’un govern de transició fins al moment de les eleccions. Hi ha poques expectatives, però, que la reunió pugui acabar amb èxit.

En aquest sentit, és molt important el paper que juguin els socialdemòcrates. Fins ara s’han oposat a tota mena d’entesa amb el govern, han fet publiques gravacions que demostren l’espionatge massiu, han condemnat la repressió, però tampoc no han gosat aliar-se amb l’oposició  cívica per tal de fer caure el govern. Les seves vacil·lacions han fet enfurismar l’oposició cívica, ja que saben que sense el seu concurs difícilment es produirà un canvi radical en el país. Finalment, cal veure què passarà amb l’oposició estrictament albanesa, almenys després de la manifestació “monoètnica” de la setmana passada.

El Consell d’Europa va publicar, fa pocs dies, un informe on demana una sèrie de reformes urgents al govern macedoni. L’informe assenyala greus deficiències, que afecten la independència judicial, els serveis de seguretat, processos electorals i llibertat dels mitjans de comunicació, sobretot.

Unes enquestes presentades aquesta setmana demostren que, almenys, un 41% de la població creu fermament que el govern va donar l’ordre de fer les escoltes il·legals de què se l’acusa. Són pocs, per tant, els que creuen que tot plegat respon a una conspiració estrangera, tal com sosté el govern.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s