Victòria de l'”esquerra” a les eleccions locals d’Albània

Aquest 21 de juny van tenir lloc les eleccions locals a Albània. Els resultats, ja gairebé definitius, reflecteixen el triomf de les candidatures del governant Partit Socialista, que els permet consolidar-se en el poder.

Quan a Albània es parla d’administracions locals no es parla del mateix concepte que entenem nosaltres. Les comunes o municipalitats tenen una extensió bastant més gran que la dels nostres municipis. Tenen més a veure amb el que és una comarca, ja que abasten una colla de poblacions. A més, l’any passat el govern socialista d’Edi Rama va aprovar una reforma de les comunes del país que va implicar una disminució important del seu nombre, cosa que va provocar nombroses protestes, particularment de les minories (grecs, macedonis…) . Ara n’hi ha un total de 61, mentre que abans de la reforma n’hi havia més de tres-centes.

Es pot considerar que el vencedor d’aquestes eleccions ha estat el Partit Socialista i els seus aliats, que tots junts conformaven l’”Aliança per una Albània Europea”. En aquesta gran coalició s’hi apleguen fins a 39 partits i agrupacions electorals. Aquesta coalició, liderada indiscutiblement pel Partit Socialista (el paper de la resta de partits és molt menor) s’ha imposat en 45 de les comunes, mentre que l’oposició dretana del Partit Democràtic (i aliats) ha guanyat en 15. Finalment, en una altra ha guanyat Mega, una candidatura de la comuntiat grega.

A més, el Partit Socialista s’ha imposat a la capital,Tirana, i a les principals cituats del país, com Durres, Korça, Vlora o Elbasan. En canvi, el Partit Democràtic ha guanyat només en zones rurals, i en una única ciutat. Shkoder, al nord del país.

Una altra dada a tenir en compte és la baixa participació electoral. Després de cada contesa electoral es pot comprovar que la participació baixa elecció rere elecció. Aquesta vegada, l’abstenció ha estat del 55%, vuit punts per sobre de les darreres eleccions, del 2013, cosa que demostra l’allunyament de la població del circ electoral en un país on la corrupció i el nepotisme estan a l’odre del dia, i on les diferències ideològiques són més d’aparador que reals.

De fet, aquesta setmana un afer tèrbol, a la localitat de Lazarat, ha acabat amb la mort d’un policia i dos ferits greus per un assumpte molt poc clar i on no se sap on comencen les responsabilitats policials, polítiques o mafioses. Aquest afer ha acabat captant més l’atenció pública que no pas els resultats electorals.

Aquestes eleccions eren considerades molt importants pels dos principals partís del país, el Partit Socialista i el Partit Democràtic, que són els dos partits que s’han alternat en el poder després de la caiguda del règim de socialisme burocràtic. D’aquí a dos anys s’han de fer les eleccions generals i l’oposició pensava que ara tindrien l’oportunitat d’arrabassar part del poder als socialistes. En els dos últims anys han esperonat moltes protestes i, fins i tot manifestacions contra el govern, però sembla que no se n’han sortit.

A la capital del país, Tirana, el guanyador ha estat el candidat socialista, Erion Veliaj, de 35 anys i exministre d’afers socials. El candidat de l’oposició, Halim Kosova, ha tret molt mals resultats, molts menys vots dels esperats.

D’altra banda, el partit menor de la coalició governamental, el Moviment Socialista per la Integració ha estat fortament castigat per l’electorat, i ha perdut el paper clau que tenia fins ara en moltes municipalitats.

Lulzim Basha, líder del Partit Democràtic ha considerat aquests resultats com a molt negatius i els considera un autèntic pas enrere. A més, ha fet notar que la nova reforma administrativa ha afavorit aquests resultats. Per la seva banda, el socialista Edi Rama ha mostrat la seva satisfacció pels resultats.

Els observadors de l’OSCE, aproximadament uns dos-cents, han valorat positivament el desenvolupament d’aquestes eleccions, tot i que han detectat algunes irregularitats, però consideren que no han afectat globalment els resultats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s