Segons Freedom House, la majoria de països balcànics són només parcialment lliures

Freedom House ha publicat uns informes, com cada any, on analitza la situació de les llibertats en diversos estats. Pel que fa als països balcànics, les situacions extremes les podem trobar a Eslovènia i a Macedònia. A part d’això, però, hi ha una dada preocupant: la pèrdua de qualitat democràtica de la majoria d’estats. Pel que fa a la llibertat de premsa, per exemple, l’únic país realment lliure és Eslovènia.

De tots els països estudiats, Eslovènia és considerat l’únic estat amb una democràcia consolidada, mentre que a la resta de països hi imperen uns règims entre semiautoritaris i semidemocràtics. Entre aquests dos casos extrems hi hauria Croàcia, Sèrbia, Montenegro, Bulgària, Romania, Moldàvia, Albània, Bòsnia i Hercegovina i Kosova. Tots aquests països són, segons els autors dels informes, només parcialment lliures.

La situació de Macedònia, sempre segons els autors, és preocupant, ja que ha pedut deu punts en els darrers cinc anys, cosa que es pot comprovar amb el deteriorament de la situació política i social del país. Aquests informes atorguen una puntuació a diversos aspectes. A partir d’això es permet fer les valoracions. Aquesta manera d’actuar permet fer comparacions entre un any i un altre.

Les dades, però, no són dolentes només a Macedònia. Ha empitjorat, també, la situació a Sèrbia, on la llibertat de premsa es considera greument amenaçada, com també passa a Montenegro, on hi ha problemes amb diversos mitjans, com ara Dan, Monitor o Vijesti.

Cada any elaboren un rànquing mundial per tal de comparar les dades dels diferents estats. Segons el rànquing que han elaborat aquest any, Eslovènia ocupa, en el conjunt de països del món, el lloc 41, Bulgària el 75, Montenegro el 75, Croàcia i Sèrbia el 80, Romania el 84, Albània i Kosova el 97, Bòsnia i Hercegovina el 108, Moldàvia el 118 i Macedònia el 125.

Freedom House és una organització nogovernamental amb seu a Washington. El seu objectiu és analitzar la situació de la llibertat i dels drets civils arreu del món. És evident que per fer aquests informes s’analitzen només una sèrie de dades i no unes altres. Evidentment, la situació socioeconòmica no es té en compte, ni el repartiment de la riquesa, i no hi ha cap mena de dubte de la importància d’aquestes dades per analitzar l’estat en què es troba un país. Més enllà d’aquesta crítica, però, la informació que aporten aquests informes no són menyspreables.

Es poden consultar els informes per països, que és el que realment té interès, en els següents enllaços, on podreu llegir-ne l’anàlisi detallada.

Informe sobre Sèrbia: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/serbia#.VYsztvntmko
Informe sobre Kosova: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/kosovo#.VYs0Jfntmko
Informe sobre Croàcia: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/croatia#.VYs0Xvntmko
Informe sobre Eslovènia: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/slovenia#.VYs0kvntmko
Informe sobre Romania: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/romania#.VYs0tfntmko
Informe sobre Bulgària: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/bulgaria#.VYs02fntmko
Informe sobre Albània: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/albania#.VYs1Afntmko
Informe sobre Moldàvia: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/moldova#.VYs1Lvntmko
Informe sobre Montenegro:https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/montenegro#.VYs1Wvntmkp
Informe sobre Bòsnia i Hercegovina: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2014/bosnia-and-herzegovina#.VYs1f_ntmko
Informe sobre Macedònia: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/macedonia#.VYs1pfntmko

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s