La quarta part de les demandes d’asil a la Unió Europea són d’albanesos de Kosova

Eurostat, l’organisme de la Unió Europea encarregat de l’elaboració d’estadístiques, ha fet publiques aquesta setmana les dades de sol•licituds de demanda d’asil del que portem d’any. Una de les dades que crida més l’atenció d’aquest estudi és l’lelevat nombre d’albanesos de Kosova que l’han sol•licitat, fins al punt que és el país amb més demandants, el 26%.

En el primer trimestre de 2015, el nombre de demandes totals s’ha incrementat de manera extraordinària, un 86%, comparat amb el mateix trimestre de l’any passat. En aquest trimestre el nombre de persones que van demanar asil, per primera vegada, a la UE va pujar a la xifra de 184.800, és a dir 85.400 que l‘any anterior.

El lloc d’origen d’aquestes persones és molt divers, ja que n’hi ha de 144 estats dfierents, però els kosovars, sirians i afganesos són els més nombrosos. En el cas dels sirians i afganesos els motius són ben evidents, en un cas el sagnant conflicte bèl•lic sagnant que viu Síria i en l’altre, Afganistan, l’extraordinària inestabilitat, pobresa i violència.

De Kosova, que és el país amb més demandes, s’han registrat 48.875 demandes. Si comparem aquestes dades amb les del primer trimestre de 2014, la difèrència és espectacular, ja que llavors només el van demanar menys de 3.000 persones, és a dir 19 vegades menys. De fet, la tendència a l’augment de demandes es percep ja clarament a partir del mes d’octubre de 2014. Aquestes dades reflecteixen, doncs, que més de la quarta part del total d’aquestes dol•licituds provenen de Kosova.

En el cas de Síria superen de poc les 29.000 i en el d’Afganistan són gairebé 13.000. També han augmentat de manera notable les demandes procedents d’Ucraïna, Irak i Líbia, per motius evidents.També podem destacar 8.140 demandes d’Albània (s’ha més que doblat) i 6.335 de Sèrbia.

Dels 48.900 habitants de Kosova que van sol•licitar per primera vegada asil a la UE en el primer trimestre de 2015, el 90% es van registrar en dos estats membres: Hongria (22.800) i Alemanya (21.100). Els kosovars representen també la ciutadania principal dels sol•licitants d’asil a França i Luxemburg.

En el cas de Kosova, les causes no s’han de buscar en conflictes bèl•lics, sinó en la profunda crisi que viu aquest estat, amb unes dades d’atur elevadíssimes, particularment entre la població juvenil, un sistema polític profundament corrupte i clientelar, i l’existència de comunitats albaneses establertes de fa anys en alguns estats, sobretot Alemanya (també Suïssa fora de la Unió Europea), que donen unes mínimes garanties de futur.

En el següent enllaç podreu accedir a l’informe i a totes les dades de demanda d’asil, lloc d’origen i estat de destinació:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_quarterly_report

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s