Dimissió del govern de Moldàvia

Ara fa set mesos van tenir lloc les darreres eleccions a Moldàvia. Els resultats d’aquestes eleccions van implicar un canvi en el mapa electoral del país, que va acabar comportant la formació d’un nou govern amb una majoria diferent de la que havia governat els darrers anys.

En aquestes eleccions van ser sorprenents, sobretot, els resultats pel Partit Socialista, que pràcticament del no-res es va convertir en el gran partit de l’oposició a la política prooccidental del govern sortint. D’altra banda, el Partit Comunista va patir una forta ensulsiada, no per esperada menys dolorosa. Tot i això, el bloc de partits proeuropeus va mantenir-se com el més votat.

Després de mesos de negociacions, finalment, aquest mes de febrer passat es va formar un govern que va sorprendre alguns analistes. El nou govern estava format per dos partits de caire proeuropeu: el Partit Demòcrata, formalment de centre-esquerra, i el Partit Liberal Democràta, els quals havien format part del darrer govern del país. L’altre partit, el Partit Liberal, el tercer soci de l’antic govern, va quedar-ne fora. El que va cridar més l’atenció, però, va ser la postura del Partit Comunista, que tot i no formar part del govern li va brindar suport extern, per tal que pogués dur a terme la seva política.

Chiril Gaburici (liberal demòcrata) va ser-ne nomenat president, del govern. El seu gabinet però, només ha durat poc més de cent dies. El desencadenant d’aquest dimissió ha estat l’escàndol que s’ha provocat arran del descobriment, aquest mes d’abril, de la falsificació de la seva titulació de secundària, que li va permetre l’accés a la universitat. Amb ell, ha dimitit també tot el govern, cosa que deixa el país en una situació d’aguda crisi política.

Aquesta dimissió ha tingut lloc en un escenari d’acusacions creuades de corrupció i d’incompetència entre Gaburici i altes instàncies econòmiques. Gaburici, per exemple, va demanar fa uns dies la dimissió del Fiscal general de l’Estat, del governador del Banc Central de Moldàvia i de nombrosos funcionaris adscrits a aquests organismes, per la seva incapacitat a l’hora de resoldre una “estranya desaparició” de més de mil milions de dòlars.

La dimissió, que ha estat acceptada pel president Nicolae Timofti, obliga a reobrir negociacions per tal de formar una nova coalició. Si en tres mesos no s’arriba a un acord, els país es veurà abocat a viure uns nous comicis electorals.

Per la seva banda, el Partit Socialista cada vegada fa més estrets els seus vincles amb la Rússia de Putin i es presenta com l’opció més prorussa de l’arc parlamentari moldau. Fa pocs dies precisament, el líder del partit, Igor Dodon, va aparèixer en diversos cartells acompanyat de la imatge de Putin, un polític força ben valorat per bona part de la població.

L’altre partit opositor, el Partit Liberal, per la seva banda, ja feia dies que s’estava manifestant al carrer contra Gaburici. La darrera manifestació va tenir lloc fa tot just una setmana i va mobilitzar, segons els organtizadors, sis mil manifestants, xifra relativament important en un país poc acostumat a les mobilitzacions populars.

A més, els temors a una possible escenari a la “ucraïnesa” en el territori de Transnístria planen sobre Moldàvia. Cal tenir en compte que en aquest territori hi ha un nombre relativament important de tropes russes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s