Albanesos de Macedònia es manifesten contra el govern

Ahir, 13 de juny, va tenir lloc a Skopje una manifestació organitzada per Besa, una entitat albanesa que pretén mobilitzar la ciutadania d’aquesta nacionalitat, per tal d’aconseguir la dimissió del govern de Nikola Gruevski.

La principal peculiaritat de la manifestació d’ahir va ser el fet que fos una mobilització exclusivament albanesa, a diferència de les que s’havien fet fins ara, que havien tingut un caràcter multiètnic. El motiu pel quel s’ha fet així és, segons els imulsors de la protesta, denunciar el govern corrupte, criminal i antialbanès de Gruevski. A les reivindicacions habituals de l’oposició s’hi han afegit aquelles que es consideren pròpies de la comunitat albanesa, ja que consideren que la política de Gruevski és racista i antialbanesa. De fet, el moviment Besa fa temps que es va desmarcar de la resta d’organitzacions opositores, i no va donar suport, per exemple, a la manifestació contra el govern del dia 17 de maig.

Els organitzadors han argumentat la necessitat de la mobilització a partir de diferents casos que han sortit a la llum pública aquests darrers dies, com els casos Monster, Sopot, Brodec, o el cas de Harun Ali. Tots aquests casos demostrarien el caràcter antialbanès del govern. Per tant, demanen, a part de la dimissió, que es replantegi el paper d’aquesta comunitat en la nova Macedònia.

El cas que ha aixecat més polseguera ha estat el cas Monster, que va implicar la condemna a cadena perpètua per a sis albanesos acusats de la mort de cinc pescadors eslaus. Fa pocs dies, el líder socialdemòcrata, Zoran Zaev, va afirmar que unes gravacions demostraven que havien estat condemnats sense proves, cosa que ha provocat les ires de la població albanesa.

Els albanesos són, aproximadament, el 25% de la població del país. Es concentren bàsicament a la zona més occidental, amb les ciutats de Tetovo i Gostivar com a principals enclaus, i també al nord, a la zona fronterera amb Kosova. A Skopje, la capital del país, també hi viu un 20% d’albanesos. Arran de la breu guerra de 2001, es van signar els acords d’Ohrid, que garantien certs drets a la població albanesa. Ara, molts pensen que aquests acords són insuficients i que la nova Macedònia s’ha de replantejar què fa i quin paper hi juguen.

Un altre destinatari de la protesta va ser Ali Ahmneti, del qual també es demana la dimissió. Ahmeti és el líder del partit Unió Democàtica per a la Integració, que és l’aliat albanès del govern de Gruevski. Se l’acusa, també, de ser coresponsable de la corrupció i de la sseva política.

Hisni Shaqiri, antic diputat al parlament macedoni, va prendre la paraula i va manifestar que l’acte d’ahir tenia com a objectiu recuperar la dignitat dels albanesos de Macedònia. També va parlar Nexhat Bexheti, que va posar més èmfasi en la pobresa social i econòmica del país.

La protesta va finalitzar sense cap incident remarcable.

Altres grups de l’oposició, com el Centre per la Llibertat per exemple, han criticat que es fes aquesta protesta de caràcter monoètnic, cosa que consideren inapropiada. Segons ells, l’objectiu de les mobilitzacions ha de ser fer caure el govern i, després d’això, ja es discutirà com es resolen els diferents fronts oberts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s