El pogrom de Chisinau, 1903

La primera gran matança de població civil que va tenir lloc a Europa durant el segle XX per motius d’odi racial va tenir lloc a la ciutat de Chisinau, l’actual capital de Moldàvia, que llavors formava part de l’Imperi tsarista.

En aquella època, Chisinau tenia uns 125.000 habitants, dels quals un 43% eren jueus, una xifra extraordinàriment elevada, que actualment ha quedat reduïda pràcticament al no-res.

Aquests fets dramàtics, coneguts amb el nom de pogrom (paraula russa que vol dir extermini, devastació), es van esdevenir entre els dies 18 i 19 d’abril (6 i i 7 d’abril segons el nostre calendari) de 1903, coincidint amb la celebració de la Pasqua.

Com molts altres fets d’aquestes característiques, van tenir el seu desencadenant en un incident que va ser utilitzat per atiar la població contra els jueus residents a la ciutat. En aquest cas, el pretext va ser la mort d’un jove cristià ortodox, Mikhaïl Ribaixenko, a la localitat de Dubosari, no gaire lluny de Chisinau. Com va passar en altres esdeveniments de caire antisemita, com el famós afer Dreyfuss, pocs anys abans, després es va poder esbrinar l’absoluta falsedat de l’acusació: es va poder demostrar que el jove havia estat assassinat per un familiar seu.

Immediatament després de descobrir-se el cadàver, el diari El Bessarabi (Bessaràbia era el nom que rebia Moldàvia en l’època que pertanyia la Rússia tsarista), per boca del “periodista” Pavel Kruixevan, va acusar-ne els jueus. Altres mitjans locals van afegir-hi encara més informació morbosa, com per exemple que la sang del jove mort va ser utilitzada per fer rituals de caràcter religiós. A resultes dels atacs contra la població jueva, van morir, pel cap baix, 49 persones, 592 van ser ferides i 1.300 cases i negocis van ser saquejades i destruïdes.

Les forces policicals van romandre totalment passives durant els atacs, sembla que per ordre expressa del ministre de l’Interior von Plehve, i no van intervenir fins al tercer dia d’avalots. Aquesta actitud demostra la connivència del poder amb els agitadors antisemites. Les idees antisemites de von Plehve eren prou conegudes per totohom.

Més endavant, l’octubre de l’any 1905, en el context de les grans protestes contra el tsar (conegudes com a Revolució de 1905), es va produir un altre pogrom de menys magnitud, on es calcula que van morir dinou persones i una seixantena van resultar-ne ferides. El nombre de morts va ser més baix, molt probablement perquè després de l’abril de 1903, els jueus de la ciutat van organitzar patrulles d’autodefensa.

Alguns intel•lectuals de l’època van condemnar amb contundencia l’actitud del govern. Entre aquests, cal destacar, sobretot, les figures de Tolstoi i Gorki. Un altre dels escriptors russos de més renom de l’època, Vladímir Korolenko, va escriure l’obra La casa 13, basada en aquests tristos esdeveniments.

Els pogroms contra la població jueva van ser un fet freqüent a l’Imperi tsarista durant tot el segle XIX. El primer que es té documentat va tenir lloc a la ciutat ucraïnesa d’Odessa, on també vivia una nombrosa coumnitat jueva, l’any 1821. El període més negre, però, va ser el que va transcórrer entre 1881 i 1884, arran de la mort del tsar Alexandre II, a mans d’un grup terrorista de caràcter nihilista. Molts van aprofitar aquests fets per acusar els jueus d’estar-hi al darrere.

És un fet indiscutible que els jueus van tenir un pes molt important en el moviment anarquista rus, fins al punt que moltes persones els relacionaven directament. L’historiador Paul Avrich va fer-ne un acurat estudi, d’aquesta relació entre jueus i anarquisme, en el seu text The Russian Anarchists.

Es calcula que en prop de dues-centes ciutats “russes” es van produir atacs d’aquest tipus. L’última gran onada de pogroms és la dels anys 1903-1906.

Podeu trobar-ne més informació a:

http://www.yivoinstitute.org/downloads/Pogroms.pdf

http://www.kishinevpogrom.com/index.html

http://horinca.blogspot.com.es/2009/04/april-6-7-1903-kishinev-pogrom.html (amb fotos)

 

One thought on “El pogrom de Chisinau, 1903

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s