Belgrad, mes de juny dedicat a la cultura de Kosova

Aquest mes de juny, Belgrad és l’escenari de nombroses activitats relacionades amb Kosova. El ministre de Cultura serbi, Ivan Tasovac, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida al festival anomenat Miredita, Dobar Dan. Aquest festival té com a objectiu acostar tots dos pobles a partir de les produccions culturals.

Un precedent de tot aquest seguit d’actes va ser la representació, fa uns mesos, d’una versió serboalbanesa de Romeu i Julieta, que va tenir força èxit.

Durant tot el mes s’hi estrenaran diverses pel•lícules, com la molt aplaudida per la crítica Balcony, dirigida per Lendita Zeqiraj, o Pobres diables, dirigida per Genc Berisha, presentades totes dues per primera vegada davant el públic serbi.

El món de l’art també hi és present, amb exposicions dels artistes Rron Qena, Linda Tadi, Shpend Havolli i Dardan Zhegrova, i també el món de la música, amb concerts com el d’Shpat Deda.

Molt probablement, però, els actes que aixequen més expectació són els relacionats amb la literatura, i en aquest sentit cal destacar particularment la presentació de la novel•la de Veton Surroi Bilionaris, acabada de traduir al serbocroat. VetonSurroi és un dels intel•lectual de més prestigi de Kosova, fundador del diari Koha Ditore i molt crític amb algunes de les manifestacions del nacionalisme albanès, cosa que en el seu moment li va comportar seriosos problemes, com una foguera pública amb els seus llibres, ara fa gairebé un any.

Actes d’aquest tipus d’actes són importants per bastir ponts entre tots dos països, que permetin trencar la dinàmica secular d’enfrontaments. Durant el mes de setembre, aquest festival tindrà continuïtat a Prístina, on es faran conèixer les últimes novetats de la cultura i l’art serbi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s