Rússia acusa Croàcia de discriminar la comunitat sèrbia

El Ministeri d’Afers estrangers de Rússia va fer públic un informe, el passat mes de maig, que porta per nom El Neofeixisme, una amenaça perillosa per als drets humans, la democràcia i l’estat de dret. Aquest document, elaborat per commemorar el setantè aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, fa una anàlisi dels moviments neonazis i feixistes d’arreu del continent, dels EUA i Canadà.

Posa un especial esment en la situació a Croàcia. En el cas del país balcànic se centra bàsicament en dos fets: d’una banda el revisionisme històric, que tendeix a banalitzar el moviment ústaixa i, d’altra banda, la marginació de la comunitat sèrbia. La conclusió a què arriba és que a Croàcia impera, o té forta presència, un nacionalisme agressiu i la intolerància ètnica i religiosa.

Pel que fa a la situació de la minoría sèrbia, aporta tota una sèrie de dades que, segons els autors de l’informe, la demostren. Per a ells, els serbis són les principals víctimes d’aquesta politica agressiva, que ha fet que el seu nombre total al país s’hagi reduït en dos terços des de la’ny 1991.Una altra dada que utilitzen per corroborar-ho és que aproximadament unes trenta mil persones han abandonat la fe ortodoxa i s’han convertit al catolicisme, la religió majoritària de la població croata. Argumenten que amb el canvi de religió, els pares poden evitar que els seus fills caiguin en l’ostracisme i no siguin víctimes de l’assetjament escolar.

També comenta que els serbis tenen més dificultats per trobar feina o per recuperar propietats perdudes durant l’última guerra. A més, destaca els problemes que hi ha per acceptar l’albafbet ciríl•lic, i en posa com a exemple la ciutat de Vukovar, amb tots els conflictes que hi ha hagut a partir del moment que el nombre de serbis en el cens d’aquesta ciutat ha superat el trenta per cent, cosa que comporta l’obligació de fer oficial el “serbi”, que el fa present en la retolació pública, per exemple.

No s’oblida de comentar l’elevat nombre de pintades de caire feixista en les ciutats croates, més d’una vuitantena d’agressions físiques, els atacs contra els monuments en record de les víctimes sèrbies a l’illa de Pag o cançons com les de Marko Perovic, conegut com a Thompson, que enalteixen els ústaixes, els feixistes croats que van constituir un estat “croat independent” titella dels nazis, o la presència de voluntaris croats a Ucraïna, en el batalló Azov.

També fa un petit esment a les destrosses provocades al cementiri jueu d’Split i a la discriminació que pateix la comunitat rom.

Crida l’atenció, però, que aquest document, que fa una anàlisi força exhaustiva dels moviments de caire feixista d’arreu d’Europa, no dedica ni tan sols una línia a Sèrbia, com si no hi hagués cap tipus de moviment ni d’agitació ultradretana en aquest país. Sempre que es fan informes d’aques tipus, sigui qui sigui qui els faci, és interessant veure què es diu i també què no es diu. Sí que s’analitza en canvi Romania, Bulgària i Eslovènia.

Podeu accedir al document sencer en el següent enllaç:

http://www.mid.ru/bdomp/ns-dgpch.nsf/03c344d01162d351442579510044415b/7aca4b43518e14b843257e31004a2e6d/$FILE/Doklad_Eng.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s