Greu crisi en el govern de la Federació de Bòsnia i Hercegovina

Aquest setmana, el Front Democràtic (DF), un dels partits que formava part de la coalició que governava la Federació de Bòsnia i Hercegovina, ha anunciat que deixa de de formar-ne part.

L’acord per a la formació del govern de la Federació va ser molt complicat, fruit de llargues negociacions. Ara, pocs mesos deprés de signar-se l’acord que la formalitzava, ha saltat pels aires. Tot això provoca que s’obrin múltiples interrogants sobre el futur de la Federació i del conjunt de l’estat.

Els partits que formaven part de la coalició governamental de la Federació de Bòsnia i Hercegovina eren el Partit d’Acció Democràtica (SAD), que representa la comunitat musulmana; la Comunitat Democràtica Croata (HDZ), que representa la comunitat croata i el Front Democràtic (DF), que és la principal força política no ètnica del país.

Es dóna el fet que aquests mateixos tres partits formen part de la coalició que governa el conjunt de l’estat, als quals s’afegeixen els partits opositors de la República Sèrbia de Bòsnia. És molt lògic pensar que aquesta crisi pugui tenir repercussions importants en aquest altre govern. També governen conjuntament en nombrosos cantons de la Federació.

Zeljko Komsic, dirigent del DF, ha anunciat que aquesta crisi no afectarà el govern estatal, però caldrà veure com evolucionen els esdeveniments.

El detonant final de la crisi, tot i que fa mesos que hi ha desacords i conflictes, ha estat l’aprovació per part del govern, tot i els vots en contra dels ministres del DF, d’una nova normativa que regula el nomenament dels administradors de les emrpeses públiques. Els dos socis més grans de la coalició, el SAD i l’HDZ, volien aquest canvi per tal que fos tot el govern, en conjunt, qui decidís aquests nomenaments.

En els fons, doncs, el problema rau en el repartiment de quotes de poder i del control d’empreses que poden aportar suculents beneficis a qui les gestiona. Tot això corrobora que els nivells de corrupció del país són elevadíssims. El Front Democràtic tenia menys ministres, com a soci menor, però controlava un ministeri, per exemple, que era molt llaminer, des d’aquest punt de vista, com és el Ministeri d’Energia, Indústria i Mineria.

El nou govern, doncs, està ara en minoria i caldrà veure si es forma alguna majoria alternativa. Des de l’HDZ s’ha proposat l’acostament al partit del magnat dels mitjans de comunicació Fahrudin Radoncic (conegut per alguns com el Berlusconi bosnià), de l’Aliança per un Futur Millor (SBB), però no és gens clar que es pugui arribar a un acord. A més, la representativitat del partit de Radoncic és molt menor que la de Front Democràtic.

Tenint en compte que a la República Sèrbia de Bòsnia el govern també es troba en una situació de clara debilitat, evident pels problemes que té per aprovar els pressupostos, i els dubtes que provoca la caiguda de la coalició de la Federació, planen molts dubtes sobre el futur de Bòsnia, en uns moments en què, per exemple, s’està negociant amb l’FMI un nou acord. Evidentment aquesta situació de debilitat pot tenir unes conseqüències nefastes en una negociació d’aquest tipus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s