Macedònia: eleccions anticipades l’abril del 2016!

Aquest 2 de juny, després d’una maratoniana reunió a Skopje entre els líders dels quatre principals partits del país (els macedonis VMRO-DPMNE i SDSM, i els albanesos DUI i PDSH), es va arribar a un acord que, en el fons, no acontenta cap de les parts. Segons aquest acord es convocaran eleccions anticipades al parlament macedoni, però tindran lloc durant el mes d’abril de l’any vinent, és a dir d’aquí a pràcticament un any!

Aquesta reunió estava apadrinada pel comissari europeu Johannes Hahn. Les institucions europees han intentat des de fa dies mediar entre les dues parts en conflicte i han pretès aconseguir un acord que garantís l’estabilitat del país balcànic. De fet, s’havien fet prèviament algunes reunions, sobretot a Brussel•les, entre els líders dels dos principals partits del país, però fins ara no havien donat cap fruit.

Més enllà d’aquest acord de mínims, però, no s’ha concretat res més. Una de les reivindicacions de l’oposició és que un govern de transició de caràcter tècnic dirigeixi el país i s’encarregui de garantir els drets democràtics més elementals, però sembla que aquesta proposta, de govern de transició, ha quedat desestimada, almenys de moment.

Hi haurà, segons s’ha anunciat, a principis de la setmana entrant, una nova reunió a Brussel•les, on pot ser que s’acabin de concretar alguns detalls que no s’han fet públics.

És veritat que el govern ha cedit i ha acceptat avançar les eleccions, però ha aconseguit que siguin d’aquí a gairebé un any, cosa que li dóna molt de marge de maniobra. És més, Nikola Gruevski va declarar a la premsa, poc després d’anunciar-se aquest acord, que està convençut que el seu partit tornarà a guanyar-les.

L’oposició macedònia, almenys l’allunyada dels socialdemòcrates de l’SDSM, s’ha mostrat escèptica sobre aquest acord. Algunes veus han destacat la vinculació de Hahn amb negocis relacionats amb casinos i el món del joc (per tant amb les elits econòmiques del país), cosa que justificaria el seu interès per aconseguir un acord que desmobilitzés l’oposició popular.

Aquest mateix 4 de juny es va fer una altra manifestació per commemorar el quart aniversari de la mort del jove Martin Neshovski a mans de les forces d’ordre públic. La mort d’aquest jove, que protestava contra el frau en les eleccions del 2011, s’ha convertit en el gran símbol de la revolta popular.

En les manifestacions es pot copsa una extraordinària heterogeneïat del moviment. Hi podreu veure banderes macedònies, albaneses, dels Estats Units, turques, cubanes, banderes roges amb la imatge de Lenin, iugoslaves…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s