Cinc de les regions més pobres de la Unió Europea són búlgares

Eurostat és l’oficina d’estadística de la Unió Europea. Des de fa anys publica nombrosos informes sobre diversos aspectes de l’economia europea i de les condicions de vida dels ciutadans de la Unió. Segons les dades aparegudes en un dels últims informes d’Eurostat, d’entre les deu regions més pobres d’Europa, cinc són búlgares.

És indiscutible que un estudi d’aquest tipus, elaborat a partir de la mitjana de la població, de vegades pot portar a enganys, ja que de vegades en alguns territoris que apareixen al capdamunt de la llista hi poden haver grans bosses de pobresa.

Entre les regions més riques, com era d’esperar, destaquen les d’Alemanya, Regne Unit, Dinamarca i Països Baixos. Ara bé, pel que fa a Alemanya és important encara la diferència entre els lands orientals i els occidentals, tot i que es percep una certa tendència a escurçar distàncies.

Entre les més pobres de la Unió destaca Bulgària, sobretot, però també están mal situades les regions de Romania, Hongria i Polònia. Aquestes dades, més enllà de l’estadística, tenen la seva importància ja que serveixen com a base per al repartiment d’ajuts comunitaris.

En aquest informe, publicat fa pocs dies, apareixen les dades relatives al PIB per càpita dels diferents estats i de les diferents regions de la Unió europea. Mayotte, el departament francès d’ultramar, segons aquesta informació, és el més pobre de la UE, amb un PIB regional per càpita del 27%, comparat amb la mitjana de la UE.

Amb un percentatge molt poc per sobre ja trobem algunes regions búlgares, com Severozapaden (nord-oest), amb un 30%; Severen tsentralen (nord-central) amb un 31% i Iujen tsentralen (sud-central), amb el 32%.Una mica més amunt en el rànquing, però no gaire, hi trobem Severoiztoixen (nord-est) amb el 35% i Iugoiztoixen (sud-est), amb el 37%. Segons aquestes dades, els ciutadans de Londres serien set vegades més rics que els de Severozpaden, El nord-est de Romania també està en els darrers llocs del rànquing, amb el 34%, així com  sud-oest Oltènia i sud Montènia, amb el 41%.

La regió búlgara més afavorida, segons aquests paràmetres, és Iugozapaden (sud-oest), on el PIB per càpita se situa en el 72% de la mitjana de la UE, similar a Andalusia (70%) i superior a Extremadura (65%). Totes aquestes dades són relatives a l’any 2013.

Per fer-nos-en una idea més aproximada, podem comparar aquestes dades amb les nostres: Catalunya (111%), Illes Balears (99%), País Valencià (82%) i Llenguadoc-Rosselló, també el 82%.

En l’altre extrem hi ha Inner London, al Regne Unit, amb un 325% de la mitjana de la UE, el Gran Ducat de Luxemburg (258%), Brussel•les (207%), Hamburg (195%), Groningen, als Països Baixos (187%), Bratislava a Eslovàquia (184%), Estocolm a Suècia (179%), Illa de França a França (175%) i Praga a la República Txeca (173%).

Pel que fa als altres estats balcànics, Croàcia es manté amb una mitjana del 62% i Eslovènia del 82%. La regió balcànica mes ben situada és Ilfov-Bucarest, amb un 131%.

Aquí podreu consultar totes les dades amb més detall.

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6839731/1-21052015-AP-EN.pdf/c3f5f43b-397c-40fd-a0a4-7e68e3bea8cd

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s