Plovdiv, Capital europea de la Cultura, 2019

En una reunió que va tenir lloc a Brussel•les, el Consell de ministres de Cultura dels 28 estats membres de la UE va decidir declarar oficialment Plovdiv, i també la ciutat italiana de Matera, Capital Europea de la Cultura de l’any 2019.

És la primera vegada que una ciutat búlgara obté aquest reconeixement, però no la primera ciutat balcànica: l’any 2007, la ciutat transsilvana de Sibiu ja va assumir aquesta capitalitat.

Amb el lema “Junts”, la ciutat presentarà la seva oferta cultural a tot Europa. L’alcalde de Plovdiv, Ivan Totev, ja ha mostrat la seva satisfacció per aquest reconeixement i ha destacat la possibilitat que s’obre a Plovdiv i Bulgària per guanyar protagonisme.

Altres ciutats búlgares -com Sofia, Varna, Veliko Tarnovo, Ruse o Burgas- aspiraven també a aquest nomenament, però el setembre passat es va acordar que només hi concorreria Plovdiv com a candidata.

Ja s’han anunciat alguns projectes vinculats a aquesta capitalitat, com el que pretén revitalitzar les indústries tradicionals i artesanals del centre de la ciutat, la restauració d’aquest mateix centre històric, la programació de diversos festivals, d’òpera, de folclor internacional, de música de cambra… Tambés es vol posar èmfasi en la multietnicitat de la ciutat, com a patrimoni a conservar. A Plovdiv hi viuen a part de búlgars, que són la gran majoria, roms, turcs, jueus i armenis.

Plovdiv és una ciutat del sud de Bulgària, capital de la provincia homònima. És la segona ciutat més poblada del país, amb prop de quatre-cents mil habitants. És una ciutat envoltada de turons que li dóna un aspecte molt peculiar.

Tot sembla indicar que el seu nom prové del traci Pulpudeva, que volia dir ciutat de Filip, en honor de Felip de Macedònia. Es pot considerar que és una ciutat molt anitga, ja que se’n conserven restes del període micènic. Després, en l’època romana, es va convertir en la capital de la província de Tràcia. De l’època romana es conserva el teatre i part de l’estadi.

Després de la caiguda de l’imperi romà s’hi establiren els eslaus. Més endavant la ciutat va oscil•lar entre l’Imperi binzantí i el Regne de Bulgària. Cap a l’any 1370, la ciutat va ser conquerida per l’Imperi otomà. Llavors es convertí en capital de vilayet, província, cosa que demostra que continuava sent un centre de gran importància. L’any 1878, la ciutat va ser alliberada dels otomans i es convertí en la capital del principat autònom de Rumèlia Oriental. Finalment, l’any 1885 s’incorporà definitivament a Bulgària, com tota la Rumèlia.

Del seu patrimoni arquitectònic, en podem destacar la mesquita de Djumaia, la mesquita Imaret, l’església d’Sveta Bogoroditsa i diverses cases nobiliàries del centre històric de la ciutat, tot ell molt interessant.

Vídeo sobre la història de la ciutat:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s