Romania pot reconèixer Kosova

Segons informa l’agència sèrbia de notícies Tanjug, el primer ministre romanès, Victor Ponta, ha declarat en el canal de televisió Klan Kosova que el seu país podria reconèixer Kosova aviat.

Segons Ponta, l’any 2008, quan es va proclamar la independència unilateralment, Romania va decidir no reconèixer aquest nou estat perquè va considerar que no s’havia fet segons el que estableix la normativa internacional i de mutu acord. Ara, set anys després d’aquell esdeveniment, el govern romanès es podria estar replantejant la decisió, ja que, segons ell, hi ha hagut una sèrie de canvis importants, i ha posat com a exemple d’això les converses entre Sèrbia i Kosova, aquests darrers mesos, tot i que cal dir que en cap cas Sèrbia no ha renunciat a la sobirania sobre el que encara considera com una província seva.

De fet, aquests dies, el primer ministre serbi, Aleksànder Vucic, està de viatge oficial a Albània i ha transmès al primer ministre d’aquests país, Edi Rama, que Sèrbia no té cap intenció de reconèixer Kosova com a estat independent.

Romania és un dels cinc estats membres de la UE que encara no han reconegut Kosova. Els altres estats són Grècia, Xipre, Eslovàquia i Espanya.

Romania ha estat tradicionalment un estat aliat de Sèrbia. Té, amés, una important minoria hongaresa, concentrada majoritàriament a Transsilvània. A l’estat romanès sempre hi ha hagut un recel sobre possibles temptacions irredemptistes per part d’Hongria i no ha volgut reconèixer mai un cas que podria ser utilitzat com a precedent. De tota manera, res fa pensar en aquests moments que la minoria hongaresa pugui posar en perill la “integritat” de Romania.

Sobre els estats europeus que no reconeixen Kosova:
https://balcaniablog.wordpress.com/2014/03/22/quins-estats-europeus-no-reconeixen-kosova/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s