Macedònia, manifestació de suport al govern

Aquest dilluns, milers de persones van secundar la crida del governamental VMRO-DPMNE a manifestar-se pels carrers del centre de la capital macedònia, Skopje, com a mostra de suport al cap del govern, Nikola Gruevski.

Aquesta ha estat la resposta a la gran manifestació de diumenge passat, convocada per diferents col•lectius i partits opositors. L’indiscutible èxit de la mobilització va esperonar l’equip governamental a impulsar aquesta concentració de suport. Segons alguns mitjans, els manifestants vorejaven el nombre de cinquanta-seixanta mil, cosa que faria que tingués una magnitud similar a la del dia anterior. Segons altres mitjans no arribaven als trenta mil. Sense entrar en una guerra de xifres, és evident que la capacitat de convocatòria va ser important en un país poc avesat a aquest tipus de mobilitzacions massives.

Això obre una incògnita sobre el futur de Macedònia, ja que demostra que les posicions estan cada vegada més polaritzades i fa que els esdevenimensts futurs puguin ser imprevisibles. Ara caldrà veure quina estrategia seguiran les forces opositores. D’una banda, Protestiram, el moviment cívic, apel•la a concentar-se permanentment fins aconseguir la dimissió de Gruevski. D’altra banda, el paper que jugaran els socialdemòcrates és encara una incògnita i no se sap si seguiran aquesta estratègia o si optaran per alternatives de tipus pactista.

La manifestació es va convocar sota el lema “Per una Macedònia forta”. Segons Gruevski, que va parlar al final de la concentració, Macedònia ha patit seriosos atacs aquests darrers mesos i, segons ell, s’ha acabat la paciència del govern i ha arribat l’hora de posar punt i final a aquests atacs basats en falsedats, i demostrar què pensa de veritat el poble macedoni.

També va aprofitar el discurs per criticar l’oposició, tot acusant-la de cercar la divisió del país i fomentar les agressions contra el govern, basant-se en tot d’acusacions falses. Segons Gruevski, el poble macedoni, que vol un país fort, té molt clar qui els intenta manipular, referint-se a l’oposició. No només això, sinó que va acusar els socialdemòcrates, principal partit de l’oposició, de ser un partit corrupte. Finalment, va afirmar que no tenia la més mínima intenció de dimitir i que totes aquestes accions de l’oposició no fan més que refermar-lo en el seu desig de servir el país des del govern.

Durant tot el discurs va fer crides a les diverses minories nacionals, sobretot als albanesos, a preservar la unitat nacional del país. Els fets de Kumanovo, de la setmana passada, han estat utilitzats pel govern com a coartada per fer pinya entorn de Gruevski.També va mantenir un to molt paternalista, presentant-se com el gran patriarca de la nació macedònia. Un fet curiós de l’acte va ser la presència de no poques banderes sèrbies i russes. És veritat que algunes de les actuacions de Gruevski recorden la manera d’actuar de Putin, autoritària, paternalista i molt conservadora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s