Macedònia, l’oposició omple els carrers d’Skopje

Aquest diumenge, 17 de maig, va tenir lloc a Skopje la gran manifestació convocada per diferents forces polítiques, organitzacions no governamentals i entitats opositores contra el govern de Nikola Gruevski.

La convocatòria va ser un gran èxit, que va superar les expectatives dels organitzadors. El nombre d’assistents va superar-ne de bon tros les previsions. Sempre que hi ha un manifestació d’aquest alt contingut poloitc és lògic que hi hagi un ball de xifres sobre el nombre d’assistents. Segons fonts del govern, els assistents van ser unes vint mil perosnes, els organtizadors calculen una assistència d’unes cent mil persones, i diversos mitjans es queden amb una xifra intermitja, entre els cinquanta i els seixanta mil. Més enllà, però, del nombre d’assistents, el que és indiscutible és que ha estat la més gran manifestació a Skopje dels últim s anys, tot i els intents del govern de desactivar la protesta.

Una altra dada a tenir en compte és que aquesta manifestació ha tingut lloc una setmana després dels fets de Kumanovo, al nord del país, on van morir més de vint persones en els enfrontaments entre suposats guerrillers albanesos i forces policials macedònies. Quan es van produir aquests fets, la convocatòria de la manifestació d’ahir ja havia estat feta, però hi havia seriosos dubtes sobre quina seria la resposta de la població.

La convocatòria també va ser un èxit per l’indiscutible caràcter multiètnic de l’acte. No era difícil de veure banderes albaneses, sèrbies, roms o turques al costat de les banderes macedònies.

En aquesta concentració hi van tenir una especial rellevància la participació dels estudiants. Els estudiants universitaris van iniciar una sèrie de protestes contra el govern abans de Nadal, amb motiu d’unes mesures que preveien una mena d’examen de revàlida per obtenir el títol universitari. Les protestes estudiantils van aconseguir, després de mesos de vagues i mobilitzacions, que el govern es fes enrere. Això va servir d’inspiració perquè altres moviments seguissin models de lluita amb els mateixos patrons, com per exemple els estudiants de secundària, des del mes de febrer. Els estudiants van participar a l’acte amb dos oradors, un de nacionalitat albanesa i un altre de nacionalitat macedònia, que van fer els discursos sengles discursos en albanès i en macedoni.

El principal líder polític que va parlar durant l’acte va ser el líder socialdemòcrata Zoran Zaev, que va ser qui va destapar els escàndols d’escoltes il·legals, que han demostrat l’alt grau de corrupció política del govern, i el seu control dels aparells policial, periodístic i judicial. Un fet destacable va ser del discurs va ser l’assumpció de part de l’estratègia de l’oposició no parlamentària, com les concentracions diàries per tal d’aconseguir la dimissió del govern, cada dia davant la seu del govern a les sis de la tarda.

El govern de Gruevski va reaccionar, davant la convocatòria d’ahir, amb la crida a favor d’una concentració de suport al govern avui dilluns, a la tarda.

Finalment, l’èxit de la mobilització d’ahir obre les portes a plantejar-se seriosament la possibilitat que el govern pugui caure arran de les mobilitzacions populars, un fet insòlit en els països balcànics des de la caiguda de Milosevic, ara ja fa quinze anys.

És evident que un fet d’aquest tipus podria representar una canvi de tendència molt important que podria provocar el nerviosisme dels diferents líders corruptes i autoritaris de la regió.

També és molt important que siguin les primers mobilitzacions de tota la zona amb un to clarament multiètnic. Potser s’entri en una nova dinàmica que permeti superar polítiques xovinistes, racistes i “nacionalistes”, enteses en el pitjor sentit del terme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s