Bòsnia no reclamarà Sutorina a Montenegro

Aquesta setmana, el parlament bosnià ha posat punt i final a la possible reclamació de la franja de terra de Sutorina.

Aquesta possible reclamació per part de Bòsnia i Hercegovina havia enterbolit les relacions entre tots dos països aquests darrers mesos. El fet que el parlament bosnià rebutgés aquest dimecres una poposta que pretenia anul•lar un acord fronterer entre Bòsnia i Montenegro, signat el mes de novmebre passat, sembla tancar la crisi en les relacions entre tots dos estats.

La Cambra de Representants de l’Assemblea de Bòsnia i Hercegovina va acceptar a finals de febrer de debatre aquest acord de novembre de 2014 en el Parlament. Hi havien de participar membres el govern, de la Comissió de Fronteres de l’Estat i també d’associacions de ciutadans que han estat treballant aquesta qüestió aquests darrers anys. En cas que la proposta hagués prosperat, s’hauria iniciat el procés de reclamació de la franja de terra en qüestió i hauria arribat a instàncies internacionals.

Dijous mateix, el president montenegrí, Filip Vujanovic, després de manifestar la seva satisfacció per l’acord del parlament bosnià, va signar el nomenament d’un nou ambaixador a Bòsnia, vacant des de fa uns mesos.

Tots dos estats han emès comunicats on anuncien que no trigaran a signar l’acord fronterer pactat el novembre passat.

Sutorina és una extensió de terra relativament petita, de poc més de vuitanta mil metres quadrats. Té la particularitat, però, que abasta uns cinc quilòmetres de costa. Té només set localitats habitades, que sumen poc més de mil sis-cents habitants. Així, doncs, si Sutorina s’hagués integrat a Bòsnia, hauria representat la segona sortida al mar d’aquest país.

Segons les tesis dels defensors de la sobirania bosniana, Sutorina va ser cedida a Montenegro tot just l’any 1947 a canvi d’altres territoris, però aquesta mesura no va ser aprovada per cap dels parlaments respectius, per la qual cosa, afirmen, no hauria d’haver entrat mai en vigor. A més, argumenten que tots els documents històrics avalen les pretensions bosnianes. El que és cert és que després de 1878, quan Bòsnia va passar a ser administrada per l’Imperi Austrohongarès, Sutorina en formava part.

One thought on “Bòsnia no reclamarà Sutorina a Montenegro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s