Acte a Chisinau el 16 de maig per la reunificació de Moldàvia i Romania

El 16 de maig hi ha convocat un acte a Chisinau a favor de la reunificació de Romania i Moldàvia.

L’acte, que s’iniciarà a les dues del migida, el convoquen la plataforma unionista Actiunea 2012 i l’organització Joves de Moldàvia. Es preveu que aculli unes 10.000 persones, segons els organitzadors. Els promotors d’aquesta concentració pensen que la reunificació de tots dos països comportarà la solució dels greus problemes socials que viu Moldàvia i consideren que afavorirà la lluita contra la corrupció i la pobresa. A més, la reunificació, sempre segons ells, n’accelerarà el procés d’integració a la Unió Europea.

S’ha triat aquesta data per conmemorar els 203 anys de la pau signada entre Rússia i Turquia, que va representar la partició de Moldàvia. Segons aquest tractat, l’Imperi tsarista es va apropiar de la part més oriental de Moldàvia, a l’est del riu Prut. A partir de llavors aquest territori va ser conegut com a Bessaràbia, i va quedar integrat a Rússia i després a l’URSS.

El govern moldau ha expulsat aquesta darrera setmana un activista romanès que havia d’assistir a aquest acte, George Simion, que és membre d’Actiunea 2012, i al qual s’ha prohibit l’entrada al país per un període de cinc anys. Segons les autoritats moldaves les activitats de Simion podien posar en perill la seguretat nacional. Des de Bucarest, però, s’afirma que no s’entenen els motius d’aquesta expulsió.

La discussió sobre una possible reunificació de tots dos països plana de tant en tant en la política romanesa. Més d’una vegada, destacats líders del país n’han parlat públicament, com per exemple Traian Basescu, president de Romania fins al 2014.

Les autoritats moldaves, per la seva banda, han mantingut sempre una actitud més cauta. Vladímir Voronin, líder del Partit Comunista de Moldàvia (totalment oposat a aquesta reunificació), ja va queixar-se públicament d’algunes de les propostes que se sentien a Romania. Voronin va ser el president de Moldàvia entre el 2001 i el 2009.

L’any 2009, Moldàvia va presentar, formalment, a l’ambaixador romanès un document on els demanava que s’abstinguessin de fer declaracions provocatives sobre Moldàvia, la seva sobirania i la seva integritat territorial.

Reunificació de Moldàvia i Romania en el període d’entregueres

El 27 de març ja es van fer algunes concentracions en defensa d’aquesta reunificació a banda i banda de la frontera, per tal de commemorar del 27 de març de 1918, moment en el qual va néixer la Gran Romania del període d’entreguerres. Aquell dia, 9 d’abril segons els nostre calendari, l’Assemblea de Bessaràbia (nom històric de l’actual Moldàvia utilitzat pels russos) va votar la unificació amb Romania. Quatre mesos abans d’aquesta data ja s’havia proclamat una República Democràtica de Moldàvia, sota l’autoritat d’un nacionalista romanès, Ioan Inculet. Com que els líders d’aquesta república se sentien amenaçats pels bolxevics, van demanar ajut a les tropes romaneses i, poc després, l’Assemblea, Staf en romanès, va votar-ne la unió amb Romania. Aquesta unió va ser ratificada posteriorment pel Tractat de París.

Romania després de la Primera Guerra Mundial va ampliar de manera notòria el seu territori, ja que arran dels tractats de pau posteriors a la guerra, va incorporar diversos territoris, entre els quals hi havia Transsilvània, el més extens de tots. Romania va aconseguir aquells anys la superfície més gran de la seva història.

Segons el Pacte Molotov-Ribbentrop, entre els nazis i Stalin, l’URSS havia de recuperar aquest territori, ocupació que va fer efectiva a partir de del 28 de juny de 1940. Moldàvia no es va tornar a independitzar fins l’any 1991.

Enquesta sobra sobre la reunificació dels dos països

El que no se sap ben bé és quina és la voluntat majoritària dela població. Se n’han fet algunes enquestes, com la que l’any passat va elaborar el Centre d’Estudis i Estratègies de Romania, feta a més de mil cinc-centes persones. Segons aquesta enquesta, el percentatge favorable a la reunificació és del 52%. En el següent enllaç podreu trobar els resultats, amb detall, d’aquesta enquesta:

https://balcaniablog.wordpress.com/2015/04/19/enquesta-sobre-la-reunificacio-de-moldavia-i-romania/

2 thoughts on “Acte a Chisinau el 16 de maig per la reunificació de Moldàvia i Romania

  1. britishsteel87 18 Mai 2015 / 6:26 AM

    Tu, que coneixes millor el tema, com ho veus? Hi ha possibilitats reals de reunificació a mitjà termini? Implicaria la separació definitiva i legal de Gagaúsia i Transnístria?

    • Josep Dorca 21 Mai 2015 / 6:26 AM

      Hola, La veritat és que ho veig bastant difícil. L’estabilitat de Moldàvia sempre s’ha aguantat amb pinces i la qüestió de Transnístria ha marcat molt el futur del país. El debat era molt viu durant la primera part dels anys noranta, però tot sembla indicar que ara tot està molt més apaivagat. No és gens clar que fins i tot els moldaus, en el sentit més restrictiu del terme, ho volguessin. Jo en conec alguns i la veritat, és que l’experiència soviètica va representat per a ells un allunyament del món “romanès” i un acostament al món “rus”, que no vol dir en cap cas renunciar a la independència, però crec que impedeix fer el pas de reunificar-se amb Romania. Ara bé, no se sap mai. De vegades, temes com aquest fan un tomb inesperat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s