Crisi macedònia: primeres mostres de debilitat del govern

La sensació d’inestabilitat a Macedònia és creixent, malgrat els esforços del govern per fer veure que no passa res. És indiscutible que el procés de constants protestes populars d’aquests darrers mesos està portant el govern, el cap de govern i el seu partit a una situació de crisi.

Les importants manifestacions de la setmana passada, reprimides violentament per la policia, i els estranys esdeveniments d’aquest cap de setmana a Kumanovo s’han cobrat les primeres víctimes polítiques. Aquest dimarts es va anunciar el cessament del ministre de l’Interior Gordana Jankulovska, la dimissió del qual demanaven, precisament, les manifestacions de l’última setmana. També ha deixat el seu càrrec el ministre de Transports, Mile Janakieski, i Saixo Mijalkov, cap dels serveis d’intel•ligència (UBK), emparentat amb el primer ministre, Nikola Gruevski. Tots tres exercien responsabilitats de pes, com a mínim des de l’any 2006. Immediatament després dels cessaments es van nomenar els nous ministres: Mitko Cavkov com a ministre de l’Interior, i Vlado Misajlovski com a nou ministre de Transports.

Aquests nous nomenaments es van fer en un parlament buit, ja que els partits de l’oposició el boicotegen de manera activa des de l’abril de l’any passat, després de la tupinada electoral. Els partits opositors ja han anunciat que no desisitiran d’aquesta actitud.

Aquests canvis, evidentment, no han satisfet l’oposició, que denuncia els nombrosíssims casos de corrupció, nepotisme i espionatge. De fet, el cap del servei d’intel•ligència era focus de moltes critiques, ja que es van fer públiques una sèrie de gravacions que demostren que, com a mínim, s’han fet unes vint mil escoltes il•legals de diferents personalitats de tots els àmbits. A més, amb aquestes gravacions queden demostrades les acusacions que es van fer en el seu moment de frau electoral, i també el coneixement de les responsabilitats policials en la mort d’un jove poc després de les eleccions del 2011, que van donar la victòria a l’actual partit governant, VMRO-DPMNE, i motiu de les mobilitzacions de la setmana passada.

Ara caldrà veure l’èxit de convocatòria de la manifestació convocada per aquest diumenge vinent, 17 de maig. A part de convocar-la els partits opositors, hi donen suport diferents organitzacions estudiantils, de treballadors i organitzacions de defensa dels drets humans, com el Comitè Hèlsinki pels drets Humans o l’organització Protestiram, col•lectiu de base assembleària que ha encapçalat les darreres grans mobilitzacions populars.

Aquests col•lectius denuncien, també, la detenció de prop d’una vintena d’estudiants acusats de provocar aldarulls en la manifestació del dia 6 de maig. Aprofiten per destacar que darrere els fets de Kumanovo podria haver-hi algun intent de desviar l’atenció de la ciutadania i aprofitar les tensions ètniques per superar la crisi.

D’altra banda, l`únic grup que dóna suport a Gruevski, el partit albanès Unió Democràtica per a la Integració, liderat per Ali Ahmeti, també una gran maquinària de corrupció i tràfic d’influències, està sent sotmès, cada vegada amb més força, a pressions per tal que abandoni el govern.

També les crítiques en el si del partit govenamental comencen a ser importants. Alguns elements opositors s’han agrupat en un corrent crític que pretén reorientar la política del partit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s