Crisi macedònia. L’endemà

Ha tornat la calma a la ciutat de Kumanovo, després de les vint-i-sis hores de combats entre forces policials i els membres d’un grup autoanomenat Exèrcit d’Alliberament Nacional (UÇK). Posteriorment hi va fer acte de presència l’exèrcit. El barri on es van produir els enfrontaments, Diva Naselje (no gaire llunyà del centre), presenta múltiples destrosses, amb molt edificis en estat ruïnós, que demostren que els combats van ser de gran intensitat.És lògic que hi hagi seriosos dubtes sobre l’autoria d’aquestes destrossses, per la magnitud i per les persones damnificades.

Des del ministeri de l’Interior, encapçalat per Gordana Jankulovska, s’han fet públics els primers balanços sobre els enfrontaments. Segons han informat fonts del ministeri, van morir-hi vuit policies, dos dels quals de nacionalitat albanesa, i trenta-set més van ser ferits. També han informat que el nombre de guerrillers morts puja a la quantiat de catorze. D’altra banda, es van efectuar 30 detencions, i el ministeri ha afirmat que romandran en presó preventiva durant trenta dies.

D’entre els detinguts, sempre segons les fonts oficials (moltes vegades de dubtosa fiabilitat), divuit són ciutadans de Kosova, nou són ciutadans de Macedònia, dos més són albanesos de Macedònia residents a Kosova, i un altre és un albanès resident a Alemanya. Amb aquestes dades pretenen demostrar que l’agressió prové, bàsicament, de Kosova.

El president de Macedònia, Gheorge Ivanov, ha convocat d’urgència el Consell de Seguretat Nacional per tractar aquests fets. El líder del principal partit de l’oposició, el socialdemòcrata Zoran Zaev, ha anunciat que hi assisitrà. Els socialdemòcrates han adoptat una estratègia ambigua, ja que donen més o menys suport al govern en aquest afer, tot i que en critiquen l’ús que en fa, com a eina per distreure l’atenció dels ciutadans en un moment que el seu poder és seriosament contestat.

Un exemple d’això és la detenció de vuit estudiants acusats de perpetrar actes violents en les manifestacions antigovernamentals d’aquests darrers dies. Fa dos dies, van ser detinguts nou estudiants més.

Moviments opositors extraparlamentaris, que han fet arribar el condol a les víctimes, han criticat durament el govern, ja que segons ells no han donat explicacions serioses de què ha passat. Han criticat que el president, Ivanov, s’estigués a Moscou, en la desfilada convocada per Putin amb motiu del setantè aniversari del final de la Guerra Mundial, en lloc de tornar immediatament al país, on s’estaven produint els violents enfrontaments. També han criticat que Ivanov, en el moment de la tornada, volgués responsabilitzar dels fets els Estats Units, la Unió Europea i l’Otan i en defugís la seva.

Aquests grups opositors insten el cap de govern, Gruevski, i el soci albanès del govern, Ali Ahmeti, a fer una roda de premsa on expliquin tot el que saben. Finalment, han denunciat les accions clarament repressives de la policia d’aquest dos darrers dies.

La majoria de responsables polítics de la zona han donat suport al govern macedoni. La presidenta de Kosova, Atifete Jahjaga, i el cap de govern, Isa Mustapha, han fet una crida a la calma i han apel•lat a la responsabilitat. D’altra banda, les autoritats kosovars han reforçat els controls sobre la frontera.

Ha estat molt contundent el ministre d’afers estrangers de la República Serpska, Dragan Lukac, que ha fet crides a incrementar la lluita contra el terrorisme i ha pronosticat que si no s’actua amb fermesa, fets com aquests es poden tornar a produir i estendre. Aquesta darrera setmana, a la República Serpska s’ha procedit a la detenció d’una trentena de persones, de nacionalitat musulmana, arran de l’atemptat que va haver-hi a la ciutat d’Zvornik.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s