Macedònia: enfrontaments armats a Kumanovo. Presència de l’exèrcit a la ciutat.

La ciutat de Kumanovo, al nord de Macedònia, ha estat l’escenari de violents enfrontaments entre grups armats albanesos i la policia.

Les notícies que arriben d’aquesta ciutat són molt confuses. A més, cal tenir en compte que la llibertat de premsa és relativa en aquest país balcànic. Els fets, sembla, van començar quan un grup d’unes setanta persones armades pertanyents a un autoanomentat Exèrcit d’Alliberament Nacional (UÇK) van atacar dependències de la policia en aquesta ciutat, situada a uns 25 quilòmetres de la capital del país. Aquests enfrontaments armats s’han prolongat durant tot dissabte. Avui, diumenge, tot sembla més calmat, tot i que el portaveu de la policia ha anunciat que fa tot just una hora (a les 13h) s’havia desactivat un cotxe bomba a Diva Naselva, també a Kumanovo.

No se sap amb certesa, tampoc, el nombre de morts. Segons algunes informacions podria arribar a la trentena. Amb seguretat, hi ha la certesa de vuit policies morts i catorze “guerrillers”. Des d’ahir al vespre, l’exèrcit, amb tancs inclosos, està patrullant per la ciutat i també la sobrevolen diversos helicòpters.

Una persona que s’ha identificat com a Fadil Fejzullahat s’ha autoidentificat com a comandat del grup de l’UÇK que ha tirat endavant aquesta operació, mitjançant un vídeo difós per les xarxes socials, però de moment no se li pot donar una credibilitat definitiva. Segons el govern macedoni, aquesta acció ha estat protagonitzada per albanesos provinents de Kosova. Ara fa unes setmanes va haver-hi un incident també prop de la frontera, quan una quarantena de persones armades van fer una acció contra la policia. En aquest cas el govern també va responsabilitzar grups d’albanesos de Kosova.

Els principals partits albanesos, sobretot la Unió Democràtica per a la Integració (principal aliat del govern), han fet una crida a la calma de la població, i han denunciat el que consideren intents de manipulació per part del govern, per tal de distreure la població de les creixents protestes populars contra el govern.

Aquests dies s’estan vivint importants manifestacions a la capital del país, Skopje, contra la deriva cada cop més autoritària del govern. Una de les característiques d’aquestes manifestacions és el seu caràcter multiètnic. Els promotors d’aquestes mobilitzacions critiquen l’obscurantisme de totes les informacions aparegudes. Han convocat una gran manifestació epr al dia 17 de amig contra el govern, on penesen demanar-ne la dimissió.

Partits albanesos de Kosova també s’han desmarcat d’aquests fets, i volen denunciar l’ús partidista que n’està fent el govern de Nikola Gruevski. També desmenteixen alguns rumors, segons els quals els EUA abonarien que la part nord de Macedònia es pogués integrar a Kosova en compensació per una suposada “pèrdua” dels territoris del nord de Kosova, entorn de la ciutat de Mitrovica. També han denunciat la creixent presència de policia sèrbia en les zones frontereres.

Kumanovo té un important valor simbòlic, ja que és el lloc on es van signar els acords que van posar punt i final a la guerra de Kosova. També va ser un dels principals escenaris de la breu guerra de Macedònia de l’any 2001. Segons el cens de l’any 2002, el 60% dels habitants de la ciutat són macedonis, mentre que el 25% són albanesos, unes xifres globalment molt similars al conjunt del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s