Imatges de l’alliberament de Zagreb: entrada a la ciutat dels partisans el 8 de maig de 1945

El divendres 8 de maig es va commemorar el setantè aniversari de l’alliberament de la ciutat de Zagreb per part dels partisans.
Es Va fer un acte en record de les víctimes al memorial que hi ha instal•lat al cementiri de Mirogoj, a Zagreb. L’acte el va convocar l’Associació de Combatents Antifeixistes de Croàcia, SABA, i també hi hagué representants institucionals.

Les tropes que van entrar, l’any 1945, a Zagreb provenien majoritàriament de Sèrbia i de Bòsnia, tot i que també hi havia combatents croats. Estaven enquadrades en l’exèrcit partisa, liderat per Tito. L’exèrcit ústaixa, en principi, havien abandonat la ciutat el dia anterior, però, tot i això, el 8 de maig hi hagué alguns combats.

Els ústaixes, liderats per Ante Pavelic, tenien una ideologia feixista fortament impregnada d’un catolicisme integrista. Van aconseguir el poder, labril de 1941, immediatament després que les tropes alemanyes, italianes i hongareses envaïssin el que fins llavors era Iugoslàvia, i van proclamar un estat independent croat, titella de les potències nazi-feixistes.

Entre d’altres mesures profundament reaccionàries, van iniciar la persecució de totes les minories que vivien en el territori d’aquest nou estat (jueus, roms i sobretot serbis) i també de tots els dissidents polítics. Es van aprovar una sèrie de lleis molt dures, com la de la prohibició de l’alfabet ciríl•lic, la Llei de Ciutadania i la Llei de Filiació racial. Aquestes lleis es van dictar, amb prou feines, quinze die després d’assolir el poder, cosa que demostra que totes aquestes mesures estaven totalment planejades.

L’estat croat abastava, a més de la Croàcia estricta, bona part de Bòsnia i Hercegovina i parts de Sèrbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s