Ruta Tannenbaum, de Miljenko Jergovic

P1050194

Ruta Tannenbaum és una novel•la ambientada a la Croàcia del període d’entreguerres. A partir de la trista vida d’una nena prodigi, que va ser coneguda com la Shirley temple croata, ens podem acostar a la dura història de la Croàcia d’aquells anys.

En aquesta novel•la se’ns narra la vida entrellaçada de dues famílies ben diferents que viuen en un zona tranquil•la de Zagreb: d’una banda, la família de Ruta, jueva, encara que el seu pare, Salamon, intenti sovint amagar el seu origen jueu; d’altra banda, la família catòlica i tradicional, molt peculiar també, formada per Amaljia Morinj i Radoslav, el seu marit ferroviari. Aquestes famílies, que són veïnes, en el carrer Gundulicev, veuran el seu destí unit arran del fet que Amaljia acaba tenint cura de Ruta, després de la mort del seu fill.

Ruta es converteix, ja de nena, en tota una estrella del teatre, que li obrirà les portes d’un món inimaginat, amb moments de glòria, grans viatges, com a Viena… i amb un gran futur, fins al punt que s’acabarà convertint en un personatge amb moltes pretensions, però els tràgics fets d’aquells anys van estroncar la seva carrera.

A part de la història de les dues famílies, una multitud de personatges, característics de la Croàcia dels anys vint i trenta, ens aniran apareixent durant el relat, de manera que aquest text s’acaba convertint en una gran novel•la coral.

Ruta Tannenbaum està inspirada en la vida de la nena prodigi Lea Deutsch, tot i que, tal com ens anuncia l’autor, en fa una recreació, i un petit homenatge, molt lliure.

L’autor, Miljenko Jergovic, va néixer a Sarajevo l’any 1966, però des de l’any 1993 viu a Zagreb. És un dels autors balcànics més traduïts, i també dels més polèmics.

Jergovic té una gran traça a recrear els ambients que ens vol presentar, a reconstruir l’atmosfera a què ens vol transportar, una tendència al lirisme i un cert barroquisme formal. La seva imaginació desbordant acaba d’arrodonir una obra molt interessant.

El llibre és ditat en castellà per Siruela, i en francès per Actes Sud.

One thought on “Ruta Tannenbaum, de Miljenko Jergovic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s