Macedònia, violència policial contra els manifestants opositors

Aquest dimarts, 6 de maig, es van produir uns violents enfrontaments entre la policia i els manifestants que hi havia concentrats davant la seu del govern.

Diversos partits, ong i col•lectius de diferent índole van convocar una manifestació per tal de protestar contra el govern, després de fer-se publiques unes gravacions segons les quals quedava demostrada la implicació de la ministra de l’interior, Gordana Jankulovska, i fins i tot del primer minsitre, Nikola Gruevski, en l’intent d’impedir que s’aclarissin les responsabilitats en la mort d’un jove, Martin Neskovski, en mans de la policia el 6 de juny de 2011. Aquesta mort es va produir just després de la victòria electoral de l’actual partit governant, el conservador VMRO-DPMNE.

Aquell dia la policia va fer callar les protestes contra el frau electoral amb extraordinària violència. Aquest dimarts, les protestes contra aquesta violència han acabant amb més brutalitat policial.

Els manifestants, uns cinc mil, un nombre força important tenint en compte les condicions actuals de Macedònia, es van aplegar davant la seu del govern i van demanar la dimissió de la ministra de l’interior.

Segons les dades aportades per la ministra després dels incidents, de qui es demanava la dimissió, hi ha 38 policies ferits, 1 civil ferit i una trentena d’arrestats. Com era d’esperar, va negar que la policia hagués actuat amb violència.

D’altra banda, segons mitjans independents, hi ha evidències que la policia va atacar brutalment els manifestants, i afirmen que hi ha desenes de detinguts.També comenten que els manifestants van ser perseguits pels carrers del centre de la ciutat, i que fins i tot alguns van ser atacats a la Biblioteca Germans Miladinov.

Si es consulta la premsa macedònia, però, la informació que hi apareix és escassa. En alguns mitjans, fins i tot, ni se’n parla. Quan se’n parla és per destacar que els assitents a la manifestació van ser manipulats i se’ls van oferir diners, fins a 200 euros, i menjar (carn, ous…). Segons la premsa oficial, els responsables d’aquesta manipulació són els líders del Partit Socialdemòcrata (SDSM), que l’únic que pretén és desestabilitzar el govern. Asseguren, també, que una dirigent d’aquest partit, Raudila Sekerinska, donava instruccions, pel mòbil, als manifestants, de com atacar la policia.

Fa poques setmanes, l’organització Reporters Sense Fronteres va fer públic un informe sobre la situació de la llibertat de premsa arreu del món. En aquest informe, quedava clar que Macedònia era el país europeu en pitjor situació pel que fa a aquest tema. Ara fa dues setmanes, un periodista, crític, amb el govern, també va ser amenaçat de mort.

Una primera conseqüència dels greus fets d’ahir és que un dels partits de la coalició governamental, DOM, ha decidit abandonar el govern. Aquest partit es va presentar a les darreres eleccions en la coalició liderada per VMRO-DPMNE. D’altra banda, alguns diplomàtics de la capital han mostrat també el seu malestar.

2 thoughts on “Macedònia, violència policial contra els manifestants opositors

  1. Sara Centellas 18 Mai 2015 / 12:55 PM

    Molt útil tota la informació que aportes sobre els països de l’est, que moltes vegades no tenen espai a les notícies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s