Els hongaresos de Romania reclamen més drets

Kelemen Hunor, l’únic candidat que s’hi presentava, ha estat escollit president del principal partit de la minoria hongaresa de Romania, la UDMR (Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania). Aquest congrés va tenir lloc a la ciutat de Cluj, a Transsilvània, aquest mes d’abril. Ja n’era president des del congrés d’Oradea, de l’any 2011. Va aconseguir 575 vots, dels 585 delegats presents.

La reelecció de Hunor assegura que la línia del partit es mantindrà durant els propers anys, i que l’objectiu d’aconseguir més drets per a les minories es manté inalterat. En declaracions a la premsa va afirmar: “Continuarem representant els interessos de la nostra comunitat i això vol dir que insistirem en la demanda de més drets pel que fa a l’educació, la justícia i el govern local” o bé “Seguirem treballant per fer saber a la comunitat romanesa que la demanda de més drets culturals de les minories no va en contra dels interessos de ningú”.

La minoria hongaresa, de les dinou que hi ha reconegudes, és la més important i influent de Romania. En canvi, pel que fa a població, molt probablement és superada per la comunitat romaní, més nombrosa del que reflecteixen les estadístiques oficials.

Aquest partit, la UDMR, ha estat tradicionalment un partit crossa en el parlament romanès, ja que ha participat en gairebé tots els governs dels darrers vint-i-cinc anys. D’uns anys ençà, la UDMR ha demanat reiteradament als diversos governs romanesos que adopti una llei sobre les minories ètniques que els atorgui més drets culturals. Això ha fet que les relacions amb la resta de partits s’hagin complicat. A més, la seva presència en el parlament europeu ha estat notòria i s’ha destacat per la defensa del drets de les minories nacionals, particularment per part de l’eurodiputat Csaba Sógor.

Des dels partits romanesos es veuen amb recel aquestes demandes i se’ls ha acusat d’amagar projectes de caire « separatista » o, fins i tot, pretensions d’annexionar-se a Hongria, acusacions que han estat reiteradament negades per part d’aquest partit. Les campanyes que s’han tirat endavant per tal d’aconseguir una autonomia per al territori conegut amb el nom de Szeklerland, a Transsilvània, poblat majoritàriament per hongaresos, han provocat les protestes més irades. Aquestes campanyes, però no han estat impulsades per la UDMR.

És veritat que a Romania hi ha diverses lleis que protegeixen els drets de les minories. Amb la normativa actual, per exemple, les minories poden estudiar en els seus idiomes en tots els nivells educatius, des de les escoles maternes fins a les universitats.

La UDMR insisteix, però, que ha d’haver-hi una única legislació sobre el tema. Per això, fa cinc anys van plantejar un projecte de llei, que n’aclarís ben bé, i blindés, la situació d’aquestes minories. Les negociacions, però, no han arribat a materialitzar-se en un acord definitiu.

A més, cal tenir en compte la inestabilitat política de Romania, amb un canvi de president, en les darreres eleccions presidencials, que fa que el govern sigui d’un determinat color polític i la presidència d’un altre. És un fet significatiu, però, que el nou president de Romania, el liberal Klaus Iohannis, sigui membre de la comunitat alemanya.

La proposta més polèmica és la que fa referencia al terme d’”autonomia cultural”, que és molt mal vista pels partits romanesos. En canvi, la comunitat hongaresa defensa aquest terme perquè així se’ls garantirà prou poders per preservar la seva identitat nacional.

Aquest text, tot i que no n’és la traducció, s’ha elaborat a partir de la informació apareguda en una notícia del mitjà digital Osservatorio Balcani e Caucaso, una publicació que us recomanem, el dia 22 d’abril. La podeu llegir en el següent enllaç:

http://www.balcanicaucaso.org/bloc-notes/Ungheresi-di-Romania-Necessari-piu-diritti

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s