Atemptat jihadista a l’est de Bòsnia

Aquest dilluns, 27 d’abril, la ciutat d’Zvornik, a l’entitat de la República Serpska (a Bòsnia i Hercegovina) va ser escenari d’un atemptat protagontizat per un islamista bosnià. Sembla ser que un jove, de 24 anys, va atacar amb un fusell semiautomàtic una comissaria d’aquesta ciutat, amb el resultat d’un policia mort i un altre de ferit. L’atacant també va morir en l’atemptat.

Quan passen fets d’aquest estil al Balcans, de seguida, sobretot als països occidentals, s’encenen les alarmes i moltes vegades, d’una forma del tot injustificada, s’alerta del perill d’un rebrot de la violència en aquesta part del continent.

Algunes persones han destacat que Nerdin Ibric, l’atacant, va néixer l’any 1991, tot just un any abans de l’inici de la guerra de Bòsnia, però també se n’han destacat altres aspectes, com que el seu pare morís durant la guerra a mans dels txètniks. Zvornik, situada a la part més oriental de Bòsnia, i molt a prop de la frontera amb Sèrbia, era abans de la guerra una ciutat de clara majoria musulmana, aproximadament el 60% de la població. Durant la guerra, les forces txètniks van atacar molt contundentment la ciutat, de manera que fou un dels enclaus on la “neteja ètnica” va ser més dura. Se sap del cert que,  pel cap baix, set-centes persones de nacionalitat musulmana van ser executades. De resultes de tot plegat, l’equilibir ètnic de la ciutat es va desfigurar del tot, i ara hi viu una població majoritàriament sèrbia. Després dels acords de Dayton, va ser adjudicada a la República Serpska, amb la qual cosa les autoritats internacionals van legitimar aquest procés.

També s’ha volgut destacar que el policia mort, Dragan Djuric, apareixia en les llistes de persones que van participar en les execucions a Srebrenica, on van morir més de vuit mil persones. El seu pare, per la seva banda, Ilia Djuric, segons diverses fonts, també va morir en el conflicte bèl·lic, en aquests cas a mans de l’Armija, l’exèrcit de Bòsnia i Hercegovina.

Aquestes dades serveixen per demostrar que de seguida qualsevol incident de caràcter violent pot remoure passats dolorosos.

Pel que fa a la intencionalitat de l’atac, sembla que té més a veure amb objectius “jihadistes”. L’atacant abans de morir va invocar el clàssic “Al·là és gran”. Semblen comprovats els vincles d’aquesta persona amb combatents sirians d’Estat Islàmic. Fa pocs dies van ser detinguts uns bosnians que intentaven atemptar a Austràlia, i s’ha especulat que l’atemptat pogués ser una represàlia per aquestes detencions..

Poc després de l’atemptat es van posar  posar en marxa els disposititus policials i s’han produït algunes detencions en la comunitat wahabita bosniana.

Tot i això, és important fer constar que encara que hi ha nombrosos combatents bosnians, i d’altres països balcànics,  a l’Orient Mitjà, el seu nombre no és particularment elevat. Fa poc es va fer públic un estudi que demostrava que Bèlgica, Dinamarca i Suècia aportaven un nombre més elevat de voluntaris, en termes relatius sobre el percentatge de població musulmana, que Bòsnia, Kosova, Albània o Macedònia.

Les autoritats polítiques i religioses s’han apressat a condemnar aquests fets. Els principals responsables polítics dels estats veïns s’han ofert a prestar col·laboració, com el ministre d’afers estrangers de Montenegro o el president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, que s’ha ofert a la República Serpska per al que calgui.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s