L’estat fantasma de Liberland

El 18 d’abril de 2015 va « néixer » un “nou microestat” situat entre les fronteres de Sèrbia i de Croàcia, a la vora del riu Danubi. Té com a nom República Lliure de Liberland i el seu fundador i president és el txec Vit Jedlicka. Ha convidat a totes les persones del món, siguin d’on siguin, a instal•lar-s’hi. Ell mateix afirma que unes 250.000 persones s’han mostrat interessades a anar-hi a viure, almenys això és el que es desprén de les sol•licituds rebudes en el seu web.

Aquest territori és disputat per tots dos estats i es troba en una mena de situació de terra de ningú. Per aquest motiu, Jedlicka n’ha reclamat les terres per constituir-hi el nou estat. A més, és una regió totalment despoblada.
Jedlicka és conegut a la República txeca pels seus postulats radicalment contraris a la Unió Europea i ultraliberals.

Aquest nou estat ja té una constitució, escut, bandera i himne.Jedlicka ha dissenyat un estat que vol ser el paradigma de l’ultraliberalisme, amb poquíssims impostos, les mínimes regulacions, el mínim d’estructures estatals, on la gent pugui viure sense pressions.

De tota manera, les autoritats croates tenen jurisdicció sobre el territori.

Cal veure quin cas fan les autoritats internacionals d’aquesta proclamació fantasma, però curiosa. L’any 1967 es va produir un cas similar a Sealand, una plataforma petroliera en ruïnes prop de la costa d’Anglaterra, que també té escut, bandera i fins i tot equip de futbol.

 

One thought on “L’estat fantasma de Liberland

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s