Manifestació a Prístina contra el govern de Kosova

Aquest 18 d’abril va tenir lloc un gran acte de protesta contra el govern de Kosova. Els tres principals partits de l’oposició, Vetevendosje VV ( Autodeterminació), Aliança per al Futur de Kosova (AAK) i Iniciativa per Kosova (NISMA), van convocar diversos milers de persones al centre de la capital, Prístina, a les dues del migdia.

El cap del grup parlamentari de VV, Glauk Konjufca, va argumentar en una roda de premsa, poc abans de la mobilització, la necessitat d’aquets actes, ja que hi ha diversos motius que els justifiquen:

D’una banda, volien denunciar la creixent misèria a Kosova i alhora la total inactivitat del govern per resoldre aquest problema. Entre d’altres injustícies flagrants, va criticar que el poble més pobre d’Europa estigués pagant les factures d’electricitat més cares del continent.

Uns altres motius que reclamaven aquesta mobilització són la subordinació de la justícia als dictats polítics del govern i la utilització de la televisió i la ràdio públiques per fer propaganda a favor de les tesis governamentals.

També va criticar el que considera una agressió a la sobirania territorial: les negociacions amb Sèrbia i la creació d’una Associació de Municipalitats Sèrbies, que considera com un estat dins de l’Estat.

Per tant, les demandes concretes dels manifestants van en la línia que el govern anul•li l’augment dels preus de l’electricitat aprovat fa poc, que s’aturi la creació de l’Associació de Municipalitats Sèrbies, que les mines de Trepca, les més importants del país, siguin nacionalitzades, la dimissió del ministre de Justícia, Hajredin Kuqi , i la renúncia del president del Tribunal Constitucional,Enver Hasani.

La manifestació va transcórrer pacíficament i no es van produir aldarulls, tal com va passar durant les importants manifestacions que van tenir lloc durant el mes de gener (amb 170 ferits i més de 120 detinguts), l’objectiu fonamental de les quals era la dimissió del ministre Jablanovic, de la Llista Sèrbia, aliada del govern.

2 thoughts on “Manifestació a Prístina contra el govern de Kosova

  1. britishsteel87 27 Abril 2015 / 6:22 AM

    Curiós que no es veu ni una sola bandera de Kosovo a la manifestació, només albaneses. Va ser imposada la bandera de Kosovo i no se la senten seva o va per una altra banda el motiu? Ho pregunto des de la més absoluta ignorància.

    • Josep Dorca 3 Mai 2015 / 9:34 AM

      La bandera de Kosova és una bandera totalment imposada. Va ser fruit d’un “concurs internacional de disseny” organitzat per les Nacions Unides. A Kosova ningú la considera la seva bandera. Els albanesos, com es pot veure en totes les manifestacions, utilitzen la bandera albanesa i el serbis, la sèrbia. No sé com es podria arribar a una solució de consens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s