Creació d’un tribunal especial per jutjar els crims de guerra comesos per la guerrilla albanesa

Aquest dimecres, el Tribunal Constitucional de Kosova ha donat llum verd a la creació d’una Cort especial que haurà de jutjar els crims de guerra comesos per la guerrilla de l’UCK (sigles de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova) entre l’1 de gener de 1998 i el 31 de desembre de l’any 2000.

Un cop fet aquest pas, el Parlament ara haurà d’aprovar una esmena de la Constitució que permeti constituir-lo. Per aconseguir-ho, però, caldrà que dos terços dels diputats hi votin a favor, cosa que presumiblement passarà, ja que els dos partits que formen el govern, el PDK i la LDK, més el suport dels partits de la minoria sèrbia superen aquesta xifra.

Segons el principal partit de l’oposició, Vetevendosje, aquesta reforma és il•legal, ja que el que farà serà crear un sistema judicial paral•lel.

La creació d’aquest tribunal especial és una condició imposada per la Unio Europea i s’emmarca en el conjunt de negociacions a tres bandes entre Sèrbia, la UE i el govern kosovar.

L’objectiu d’aquest tribunal és jutjar els crims de guerra comesos per la guerrila contra els ciutadans serbis residents en aquest territori , els roms i els albanesos considerats col•laboradors del règim de Milosevic.

Els partits de l’oposició s’han mostrat en contra d’aquesta mesura ja que consideren que és una violació de la sobirania del país. Per demostrar-ho, argumenten que els jutges poden ser estrangers i que, fins i tot, alguna seu d’aquest tribunal pot ser fora del país, com per exemple a Holanda.

D’altra banda, aquest dissabte vinent, 18 d’abril, hi ha convocat una gran acte de protesta contra el govern del país, ja que els convocants consideren que controla tots els mitjans públics de comunicació, ràdio i televisió, i contola el sistema judicial, fins al punt que la independència d’aquest poder queda en paper mullat.

Ahir mateix, es va fer una concentració davant la seu del Tribunal Constitucional per protestar per la seva falta d’independència.

Aquest acte de protesta, del dia 18, que es preveu que pot reunir diversos milers de persones, és convocat pels tres principals partits opositors: Vetevendosje, l’Aliança pel Futur de Kosova i Iniciativa per Kosova.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s