Goran Hadzic, en llibertat per motius de salut

Goran Hadzic, un dels líders de les forces sèrbies durant la guerra de Croàcia, ha estat alliberat temporalment per raons humanitàries, per tal de ser sotmès a tractament pel càncer cerebral que pateix. Per aquest motiu, es desplaçarà a Novi Sad, a la Voivodina. Sembla ser que té molt mal pronòstic i que és possible que no visqui més enllà de dos anys.

Hadzic va ser un dels criminals de guerra més buscats durant anys, per la seva actuació, sobretot, a l’Eslavònia Oriental i a la Krajina.

Va néixer l’any 1958 a la municipalitat de Vinkovci, a Croàcia. De ben jove s’afilià a la Lliga Comunista de Iugoslàvia, on arribà a tenir un paper relativament important a la ciutat de Vukovar, però a finals dels anys vuitant abandonà el partit i s’afilià al Partit Democràtic Serbi (SDS), tal com feren molts altres serbis de Croàcia.

Quan s’estava gestant el nou estat croat, l’any 1991, en el mes de juny, serbis d’Eslavònia van organitzar un congrés on es constituïren en Comunitat Autònoma Sèrbia (SAO), que aplegava l’Eslavònia Oriental, Baranjia i l’Srem occidental. L’objectiu d’aquesta entitat era que aquest territori romangués dins el que quedava de Iugoslàvia.

Més endavant, s’hi van afegir els territoris de la Krajina, situats més a l’oest, i separats territorialment. Després d’això, Hadzic va ser president de la República Sèrbia de Krajina, autoproclamada i separada de Croàcia, entre febrer de 1992 i gener de 1994, i primer minsitre de la SAO, en les mateixes dates.

Se’l va acusar de ser el responsable de matances a Sibenik, Vodice i a Tenja, prop d’Osijek, motiu pel qual va ser jutjat en absència a Croàcia i condmenat a vint anys de presó. Finalment va ser arrestat l’any 2011 i va inicar-se el seu judici, per part del Tribunal Internacional de l’Haia, l’octubre de 2012.

Hadzic va ser un dels reponsables polítics de mes pes en aquells anys, amb una influència equiparable a la de Mladic, Karadzic o Seselj.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s