Veus del partit governant de la República Serpska aposten per un estat “lliure i independent”

Nebojsa Radmanovic, un dels líders més reconeguts de l’Aliança de Socialdemòcrates Independents (SNSD), partit que governa la República Serpska, va fer la setmana passada unes declaracions que han aixecat una forta polseguera. Entre d’altres coses, va afirmar que el seu partit adoptarà una resolució a favor d’una República Serpska lliure i independent. Segons ell, aquesta resolució recull la voluntat de la majoria de la població d’aquesta entitat. S’aprovarà, segons Radmanovic, el 25 d’abril, en el marc del congrés d’aquest partit.

Segons informa el mitjà Bosnia Today, també va aprofitar per criticar que els representants serbis en algunes institucions fossin “triats” per altres persones, no sèrbies. Aquest partit va criticar intensament l’elecció del representant serbi a la presidència bosniana. També va argumentar que la Serpska es podria administrar millor si les seves competències no s’haguessin de transferir a una altra autoritat, en clara referència a l’administració central.

L’SNSD és un partit que es va fundar l’any 1996 i és presidit per Milorad Dodik, que alhora és president de la República Serpska. Durant uns anys va ser membre de la Internacional Socialista, però en va ser expulsat l’any 2011 pel seu “nacionalisme extremista”, segons els termes de la Internacional Socialista.

Alguns partits de l’oposició a la república Serpska ja s’han manifestat clarament en contra d’aquestes intencions. Ha destacat la reacció de Sejfudin Tokic, del Moviment Bosníac per la Igualtat. Ha apel•lat a la comunitat internacional per tal que impedeixi que aquests plans puguin tirar endavant.

La República Serpska té una extensió d’uns 25.000 quilòmetres quadrats i una població d’un milió tres-cents mil habitants. La seva creació va ser fruit dels acords de Dayton, de 1995, que legitimaven la guerra d’agressió i la neteja ètnica que va patir Bòsnia i que va comportar la divisió del país en dues grans entitats, basades en criteris ètnics: la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Serpska. La capital de la Serpska és Banja Luka.

Aproximadament el 90% dels seus habitants són serbis i un 7% musulmans. Segons el cens de 1991, llavors, els serbis representaven poc més del 55% per cents dels habitants d’aquest territori, mentre que els musulmans el 28%, els croats el 9,2% i els iugoslaus el 4,8%. Aquestes dades demostren el profund canvi demogràfic experimentat per aquest territori durant la guerra de 1992-1995.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s