Moldàvia: un estatut especial per a la comunitat búlgara

Al sud-est de Moldàvia hi ha el districte de Taraklia, amb la capital en la ciutat del mateix nom. Segons el cens de l’any 2004 hi viuen 43.000 persones, de les quals una mica més de la meitat són d’origen búlgar. Fins ara, la llengua búlgara ha tingut una certa presència oficial, ja que l’ensenyament s’imparteix en búlgar i en romanès, i hi ha una universitat des de l’any 2004 on també es té en compte aquest fet.

Aquesta setmana, el parlament moldau ha aprovat una llei de gran transcendència, que atorga un estatus especial a la minoria búlgara, majoritària en aquest districte. Segons informa el mitjà digital Osservatorio Balcani Caucaso, que aprofitem per recomanar-vos, la decisió es va prendre el passat 3 d’abril.

Us en reproduïm la notícia apareguda en aquest mitjà, que podeu llegir en la versió original en el següent enllaç:
http://www.balcanicaucaso.org/bloc-notes/Moldavia-la-comunita-bulgara-verso-uno-statuto-speciale

“La comunitat búlgara que viu al sud de Moldàvia veurà reconeguda legalment la seva especificitat. El parlament de Chisinau va votar, el divendres 3 d’abril, un projecte de llei que farà de Taraklia, divisió administrativa en què són majoritaris els búlgars, un “departament nacional-cultural”.

D’acord amb els resultats preliminars del cens realitzat a Moldàvia l’any passat, prop de 28.000 búlgars viuen en aquest departament . Pel pes demogràfic i per la força de la seva identitat cultural, els representants d’aquesta comunitat han demanat un estatut especial per a la regió en què viuen.

El Partit Comunista de Moldàvia, un dels més importants del país, ha fet seves aquestes demandes i ha presentat al Parlament un projecte de llei que preveu un estatus jurídic inèdit: el “departament nacional-cultural”.

El text va ser aprovat en el Parlament divendres passat, amb el suport de comunistes, socialistes i demòcrates. “No hem d’oblidar les demandes de la població de Transnístria a principis dels anys 90”, va dir el president del Partit Comunista, Vladimir Voronin, i va afegir: “Al principi només demanaven una autonomia cultural, però no se’ls va concedir i ara els resultats són els que són”. Segons Voronin, cal ser responsables i seriosos i evitar la romanització.

D’altra banda, els partits liberal i liberal-democràta van alertar que aquest estatut pot obrir una nova caixa de Pandora en un país ja aclaparat pel separatisme de Transnístria i per les demandes d’autonomia de Gagaúsia. “És absurd prendre aquest tipus d’iniciatives, de caire separatista, quan ja tenim un munt de problemes”, va afirmar el diputat liberal Ion Apostol.”

Els búlgars, exactament igual que els gagaüsos, van arribar a Moldàvia a finals del segle XVIII i a principis del segle XIX, fugint de la persecució otomana. De fet, van arribar a un territori que estava sota sobirania russa, que va encoratjar aquesta emigració. Segons algunes dades, a principis dels anys quaranta d’aquest segle, el nombre de búlgars era de 177.000, però ha anat disminuint amb els anys, de manera que l’any 1989, ja era només de 88.000.

L’any 1999 els búlgars de Taraklia ja es van mobilitzar per tal que no hi hagués certs canvis enles divisions administratives del país, i van organitzar un referèndum que va ser considerat il•legal per les autoritats moldaves, en el qual també va votar molta població d’origen romanès.

Taraklia no és l’única zona de Moldàvia on viuen búlgars. També n’hi ha a la regió de Bessaràbia, a la de Kantimisrski i a la de Chimishliyski, segons les dades que aporta el web bulgarnation. En cap d’aquests tres territoris, però, supera el 5% de la població (1.500 persones, 3.700 i 1.300 respectivament). Podeu consultar-ne la informació en el següent enllaç:

http://www.bulgarnation.com/Bulgarians%20in%20Moldova-English%20version.html

One thought on “Moldàvia: un estatut especial per a la comunitat búlgara

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s