El Tribunal de l’Haia reclama Vojislav Seselj

El mes de novembre passat Vojislav Seselj, líder del Partit Radical Serbi, va ser posat en llibertat temporalment, per motius de salut. Seselj estava acusat de cometre crims de guerra durant les guerres de Bòsnia i Croàcia, i estava sent jutjat pel Tribunal Internacional de l’Haia.

Immediatament després de ser alliberat va fer, només arribar a Belgrad, mítings públics on justificava les seves accions i on també reivindicava la Gran Sèrbia, que abasta, tal com ha defensat sempre, Kosova, Montenegro, bona part de Croàcia (Eslavònia i la Krajina) i la major part de Bòsnia i Hercegovina. També va criticar durament el tribunal de l’Haia, que no considera legitimat per jutjar-lo i que, a més, segons ell, és parcial.

L’alliberament de Seselj va provocar la immediata reacció de diferents governs de la zona, i va ser especialment contundent la del govern croat.

Després de quatre mesos d’aquella decisió, el Tribunal de l’Haia l’ha rectificat, cosa que ha provocat la ràpida reacció del govern croat, que ja ha mostrat la seva satisfacció.

Seselj ja ha manifestat públicament que ell no es lliurarà de manera voluntària. Ha anat més enllà encara, ahir mateix va cremar una bandera croata al centre mateix de Belgrad, per protestar contra el que ell considera que són atacs contra la seva persona liderats pel govern d’aquell país. El govern de Zagreb ja ha cridat l’ambaixador serbi a consultes i ha fet arribar una queixa formal al govern de Belgrad.

Tot això obligarà, per tant, el govern serbi a prendre una decisió sobre aquest tema, que sap que li pot provocar problemes. El primer ministre Alexander Vucic ha denunciat que la comunitat internacional està aprofitant el cas Seselj per tal de pressionar el govern serbi.

Seselj es va lliurar voluntàriament a la justícia internacional l’any 2003. El judici, que va començar l’any 2007, es va anar allargant molt. Se n’esperava la sentència definitiva l’octubre de l’any 2013, però davant dels recursos presentats per la suposada parcialitat del jutge, es va ajornar. A partir de llavors, un nou jutge ha de portar aquest cas, però és segur que el veredicte no es farà públic, com a mínim, fins a finals del 2015.

Seselj va néixer a Sarajevo en el si d’una família “serbobosniana” l’any 1954. Va liderar el Partit Radical Serbi durant els anys noranta i fou aliat de Milosevic. Finalment, però, Milosevic i Seselj van distanciar-se quan Seselj va acusar Milosevic d’abandonar la república Serpska, fins al punt que va arribar a ser empresonat. Durant la guerra de Kosova tornà a acostar-s’hi i va formar part del govern d’unitat nacional, entre 1998 i 2000.

Aquesta decisió, de reclamar Seselj, pot ser enraonada, però per evitar suspicàcies s’hauria d’actuar amb els mateixos criteris amb altres criminals de guerra. Ara fa poc, també per motius humanitaris, va sortir de la presó Branimir Glavas, que també ha fet tot de proclames i crides de carácter xenòfob. També seria enraonat que es prengués una decisió similar.

2 thoughts on “El Tribunal de l’Haia reclama Vojislav Seselj

 1. britishsteel87 20 Abril 2015 / 6:49 AM

  Estic completament d’acord amb la teva reflexió final. A mi em sembla que han de mantenir un criteri més unitari que el que han mantingut. Sembla que hi hagi culpables de 1a i de 2a.

  Això no treu que en Šešelj sigui un autèntic pallasso i que no entengui que no guanya res amb la crispació que pot provocar el fet de cremar banderes croates…

  En un altre ordre de coses, crec que si ara el govern serbi lliura Šešelj, se li complicarà molt renovar govern, perquè la opinió pública valora força Šešelj encara (o aquesta sensació em va donar parlant amb alguns serbis) i podrien entendre el lliurament com un acte de traïdoria.

  • Josep Dorca 26 Abril 2015 / 5:44 PM

   Sí. I també és veritat que ara el govern serbi no està en el seu millor moment: els problemes de censura, la corrupció i els tics autoritarius acaben passant factura . Ahir hi va haver una manifestació de l’oposició. Buscaré informació contrastada per poder-ho valorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s