Gagaúsia pot exercir el dret a l’autodeterminació?

Gagaúsia és un territori autònom dins la república de Moldàvia, situat a la zona més sud-occidental. Es regeix per un estatut, aprovat l’any 1994. En aquest estatut es regulen qüestions tan importants com quins territoris en formen part, si se n’hi poden afegir o si es pot fer un referèndum d’autodeterminació. Els aspectes fonamentals d’aquest Estatut són els següents:

– Les llengües oficials són el moldau (és romanès, però en el text surt esmentat d’aquesta manera) gagaús i rus, per aquest ordre. La llengua de relació amb l’estat i els organismes ubicats fora de Gagaúsia són el moldau i el rus.

– Gagaúsia té els seus símbols propis, que han d’exposar-se conjuntament amb els de la República de Moldàvia.

– Gagaúsia està formada per totes les localitats on hi hagi més d’un cinquanta per cent de població gagaüsa.En les localitats on el percentatge de gagaüsos sigui inferior al cinquanta per cent, si un trenta per cent del cens ho demana, es pot fer un referèndum local, per integrar-s’hi. En cas que alguna localitat amb més del cinquanta per cent de gagaüsos se’n vulgui desvincular, caldrà que un terç del cens sol•liciti, també, fer un referèndum local.

Aquesta disposició explica per què Gagaúsia no té una continuïtat territorial. Si n’observem un mapa, veurem que hi ha un territori gran i compacte, dos petits enclaus i dues localitats més. En les zones intermitges hi viuen importants bosses de població gagaüsa que no són, però, majoritàries. Tot i això, quan es va proclamar la República de Gagaúsia l’any 1990, que va perdurar fins l’any 1994, any en què es va aprovar l’Estat Especial que comentem, sí que incloïa aquests territoris on els gagaüsos no són majoritaris. Per tant, la seva extensió era bastant més gran que l’actual.

Àrea de Gagaúsia:

Aquest mapa prové de l’edició en català de la viquipèdia

– Gagaúsia té el que se’n diu, i en l’Estatut així consta, el dret a l’autodeterminació externa. Això vol dir que en cas que canviï l’estatus de Moldàvia com a estat independent, Gagaúsia podria decidir independitzar-se, però només en aquest cas. Aquesta clàusula està pensada pel supòsit que Moldàvia decidís integrar-se en un altre estat, com Romania.

De fet, el referèndum d’autodeterminació que s’hi va fer ara fa més d’un any, el febrer de 2014, apel•lava aquest article.

De tota manera, el comportament del govern moldau no ha estat gaire tolerant amb moviments que postulin la independència. Un exemple d’això és la prohibició del partit del Moviment Popular Gagaús-Khalky, liderat per S. Gulgar, amb l’argument que moviments d’aquest tipus eren contraris a l’ordenament constitucional, i que per tant havien de ser il•legalitzats.

Gagaúsia

Gagaúsia (Gagauz Yeri) és un territori autònom d’uns, aproximadament, 1.800 km quadrats i uns 160.000 habitants, la majoria dels quals són gagaüsos (més del 80%). Els gagaüsos parlen una llengua turquesa i tenen la particularitat de ser l’únic poble túrquic de religió cristiana ortodoxa. Està poblada, a més, per aproximadament un 5% de russos, un 5% de moldaus, un 4% de búlgars i també per gitanos i ucraïnesos. Les tres llegües oficials són el gagaús, el romanès i el rus. La capital és Comrat.

Els gagaüsos, que no havien gaudit d’autonomia política des de feia molts anys, van proclamar l’any 1990 una República gagaüsa, que no fou reconeguda per Moldàvia. Finalment, l’any 1994 el Parlament moldau va aprovar la Llei d’Estatut Especial de Gagaúsia, que preveu la preservació de la identitat, cultura i llengua nacionals. Aquesta llei preveu, ja, el dret d’autodeterminació en cas que hi hagi un canvi pel que fa a la independència de Moldàvia.

3 thoughts on “Gagaúsia pot exercir el dret a l’autodeterminació?

  1. britishsteel87 20 Abril 2015 / 6:43 AM

    Et demano disculpes per haver trigat tant a contestar. Normalment em deixo uns quants articles acumulats per poder-los llegir d’una tirada, però aquestes setmanes he anat molt enfeinat i se m’ha acumulat la lectura. Gràcies per fer aquest article, molt interessant i deixa les coses claríssimes!

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s