Acte a Timisoara a favor de la reunificació de Romania i Moldàvia

La Plataforma Acció 2012 i l’Organització d’Estudiants de Bessaràbia de Timisoara van convocar una manifestació a favor de la reunificació de Moldàvia i Romania. Va tenir lloc a Timisoara, i van desplegar una gran bandera tricolor de més de cent metres de llargada i tres d’amplada. Aquesta bandera va ser cosida, simbòlicament, a Chisinau, capital de Moldàvia.

La concentració s’ha fet el 27 de març, per tal de fer-la coincidir amb la commemoració del 27 de març de 1918, moment en el qual va néixer la Gran Romania del període d’entreguerres, que és ara reivindicada per alguns grups nacionalistes. Aquell dia, 9 d’abril segons els nostre calendari, l’Assemblea de Bessaràbia (nom històric de l’actual Moldàvia utilitzat pels russos) va votar la unificació amb Romania. Quatre mesos abans d’aquesta data ja s’havia proclamat una República Democràtica de Moldàvia, sota l’autoritat d’un nacionalista romanès, Ioan Inculet. Com que els líders d’aquesta república se sentien amenaçats pels bolxevics, van demanar ajut a les tropes romaneses i, poc després, l’Assemblea, Staf en romanès, va votar-ne la unió amb Romania. Aquesta unió va ser ratificada posteriorment pel Tractat de París.

Romania després de la Primera Guerra Mundial va ampliar de manera notòria el seu territori, ja que arran dels tractats de pau posteriors a la guerra, va incorporar diversos territoris, entre els quals hi havia Transsilvània, el més extens de tots. Romania va aconseguir aquells anys la superfície més gran de la seva història.

Segons el Pacte Molotov-Ribbentrop, entre els nazis i Stalin, l’URSS havia de recuperar aquest territori, ocupació que va fer efectiva a partir de del 28 de juny de 1940. Moldàvia no es va tornar a independitzar fins l’any 1991.

Es preveu fer actes similars, als del dia 27, en altres ciutats de Romania i Moldàvia, per commemorar i reivindicar el 97è aniversari de la reunificació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s