Retrocés en la llibertat de premsa

L’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF) publica cada any un informe on s’avalua la situació en què es troba la llibertat de premsa arreu del món. Aquesta organització va ser fundada l’any 1985 a Montpeller per quatre periodistes: Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat i Émilien Jubineau. A partir dels anys noranta va començar a tenir una destacada presència internacional.

Els seus objectius fonamentals són la defensa de la llibertat de premsa, la denúncia de la censura i de la persecució que pateixen molts professionals del periodisme, tant els que treballen en la premsa escrita com en mitjans digitals.

En els informes anuals que presenten, hi ha unes tendències que acostumen a mantenir-se. En els primers llocs sempre hi podem trobar tres països escandinaus, Finlàndia, Noruega i Dinamarca, mentre que en els darrers llocs hi ha Turkmenistan, Corea del Nord i Eritrea.

En línies generals, la tendència és l’empitjorament de les condicions en què treballen els periodistes, tendència que es va aguditzar l’any 2014. En aquest sentit, als països balcànics també es pot observar aquesta tendència, molt particularment a Macedònia. En canvi, a Montenegro, es pot apreciar una certa millora.

El país balcànic més ben situat en el rànquing és Eslovènia, que ocupa el lloc 35è. Després hi apareixen Romania, en el 52è; Croàcia, el 58è; Bòsnia i Hercegovina, el 66è; Sèrbia, el 67è; Moldàvia, el 72è; Albània, el 82è; Kosova, el 87è; Bulgària, el 106è; Montenegro, el 114è i Macedònia, el 117è, el país balcànic amb una situació més delicada. Comparant aquestes dades amb les de l’any anterior, cal destacar l’avanç de Croàcia i la pèrdua de posicions de Sèrbia, tretze. Kosova també ha perdut llocs, set.

Una altra dada interessant que es pot extreure de la lectura del rànquing és la que ens permet qüestionar la nostra visió eurocèntrica, ja que en llocs capdavanters hi figuren països d’altres latituds, mentre que països europeus, o de cultura europea, estan molt més enrere. Namíbia, per exemple, ocupa el lloc dissetè, per davant de països com Suïssa o Islàndia; Ghana el 22 o Cap Verd el 37. L’Estat espanyol el trobem en el lloc 33, just davant del Regne Unit; França és el 38è i els EUA el 49è, el Japó el 61è, Itàlia el 73è, o Israel el 101è. El pitjor estat d’Europa és la Bielorússia del dictador Lukaixenko.

En el següent enllaç podreu accedir a la versió en castellà de l’informe: http://index.rsf.org/#!/presentation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s