Gagaúsia ha triat una nova presidenta, prorussa i enfrontada al govern central

Aquest diumenge, 22 de març, van tenir lloc les eleccions per triar el nou president de Gagaúsia. La Comissió Electoral Central de Comrat, la capital d’aquest territori autònom, ha confirmat avui mateix la victòria, en la primera volta, de la candidata Irina Vlah. Segons les dades aportades per aquest organisme, ha aconseguit el 51,01% dels vots, cosa que fa innecessària la celebració d’una segona volta.

Molt lluny han quedat els altres dos candidats: Nicolae Dudoglo, amb el 19,05% dels vots i Valeri Ianioglo, que va ser votat, només pel 7,96% dels votants.

Per tant, s’ha complert el que preveien les enquestes prèvies a les eleccions, el triomf de la candidata Irina Vlah, considerada prorussa. Tenia el suport del renovat Partit Socialista, que va aconseguir uns extraordinaris resultats a les darreres eleccions moldaves, tot i que va quedar fora del nou govern. Vlah havia estat membre del Partit Comunista, que en aquests moments està en hores baixes, tot i que dona suport al govern recentment format. Es dona el cas que el PCM defensa uns plantejaments més “conservadors” que el seu oponent PSM.

La participació electoral no va ser gaire elevada, ja que només va votar el 58,1% del cens.A les darreres eleccions generals, els gagaüsos ja van votar majoritàriament el Partit Socialista.

És sabut de tothom que la població gagaüsa és clarament prorussa i s’oposa frontalment a l’aproximació a la Unió Europea i no vol ni sentir parlar d’una possible integració a Romania, tal com defensen certs grups de Moldàvia.

És un territori que basa la seva economia en l’agricultura i el seu client és gairebé exclusivament Rússia. Per tant, és indiscutible que vol mantenir-hi bones relacions. A més, segons Vlah, el govern de Chisinau ignora del tot els interessos gagaüsos, cosa que que fa se sentin poc implicats en el projecte moldau.

Gagaúsia (Gagauz Yeri) és un territori autònom d’uns, aproximadament, 1.800 km quadrats i uns 160.000 habitants, la majoria dels quals són gagaüsos (més del 80%). Els gagaüsos parlen una llengua turquesa i tenen la particularitat de ser l’únic poble túrquic de religió cristiana ortodoxa. Està poblada, a més, per aproximadament un 5% de russos, un 5% de moldaus, un 4% de búlgars i també per gitanos i ucraïnesos. Les tres llegües oficials són el gagaús, el romanès i el rus. La capital n’és Comrat.

Els gagaüsos, que no havien gaudit d’autonomia política des de feia molts anys, van proclamar l’any 1990 una República gagaüsa, que no fou reconeguda per Moldàvia. Finalment, l’any 1994 el Parlament moldau va aprovar la Llei d’Estatut Especial de Gagaúsia, que preveu la preservació de la identitat, cultura i llengua nacionals. Aquesta llei preveu, ja, el dret d’autodeterminació en cas que hi hagi un canvi pel que fa a la independència de Moldàvia.

El 2 de febrer de l’any passat, Gagaúsia va fer un referèndum consultiu sobre el seu futur. En aquest referèndum s’hi feien dues preguntes. D’una banda es preguntava sobre la independència de Gagaúsia en cas que Moldàvia es reunifiqués amb Romania i, d’altra banda, quines eren les preferències en les aliances internacionals de Moldàvia, és a dir triar entre la UE i la Unió Duanera Euroasiàtica, formada per Rússia, Bielorússia i Kazakhstan.

Un 98,9% dels electors que van participar-hi van donar suport a la independència del país i un 98,4% dels votants van optar més per acostar-se a la Unió Duanera Euroasiàtica que no pas a la Unió Europea. La participació va superar el 70%, segons les dades dels organitzadors de la consulta. Més enllà de la credibilitat dels resultats, és evident que Moldàvia té un problema seriós en aquest territori.

4 thoughts on “Gagaúsia ha triat una nova presidenta, prorussa i enfrontada al govern central

  1. britishsteel87 31 Març 2015 / 6:56 AM

    A més, pel que veig a google maps, Gagausia no és un continuum territorial, sinó que són 3 “illes”… així que, segurament, encara tindrien més problemes a l’hora de negociar una possible escissió de Moldàvia si aquesta es reunifica amb Romania, no? O en l’estatut ja queda ben definit un territori uniforme i qui s’equivoca és google maps?

    • Josep Dorca 1 Abril 2015 / 11:19 PM

      He aprofitat el teu comentari per fer una altra entrada, on miro de respondre-t’ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s