Hristo Botev, el poeta revolucionari

Hristo Botev, periodista i poeta, és una de les figures literàries i polítiques més importants de la història de Bulgària. La seva biografia està totalment vinculada a la història del seu país, en la lluita contra la dominació otomana.

Era fill d’un mestre d’escola i activista antiotomà que hagué de fugir del seu país. De jove, Botev va estudiar a la ciutat d’Odessa (Ucraïna), al Mar Negre, una de les ciutats amb una vida cultural i política més intensa en aquells anys, a part de ser un punt de trobada de persones de moltes procedències. A Odessa, precisament, és on va entrar en contacte amb les idees dels socialistes utòpics, que va abraçar fins al dia de la seva mort. Des de l’any 1867 va viure a Romania.

Botev va fer, a més del seu valor com a propagandista i com a poeta, una aportació molt important al moviment revolucionari búlgar quan hi va incorporar un missatge radicalment democràtic i una profunda preocupació social. Sempre es va mostrar implacable contra les injustícies socials i va atacar sense contemplacions els txorbadgis (els notables) i el clergat. Els seus postulats defensaven la igualtat entre totes les persones i ha esta considerat com el primer socialista búlgar. Una prova d’això és que va acollir amb entusiasme l’adveniment de la Comuna de París.

A partir dels anys setanta va afegir-se a les conspiracions que tenien com a objectiu alliberar el seu país. Va ser un dels principals inspiradors de l’aixecament popular de 1876, que va encapçalar després de la mort de Vasil Levski. Va participar en la construcció d’un comitè revolucionari l’any 1875, que havia de preparar aquesta insurrecció. Botev havia nascut l’any 1848, per tant en el moment en què es van produir aquests esdeveniments encara era molt jove.

L’any 1875 havia esclatat ja una revolta a la ciutat d’Stara Zagora, però va ser reprimida violentament. La nova insurrecció, dirigida per Botev, va esclatar el 20 d’abril de 1876, tot i que estava prevista per al dia 1 de maig. Els turcs van mobilitzar el seu nombrós exèrcit, i també voluntaris. Botev, des de Romania, havia organitzat una important tropa revolucionària que va entrar a Bulgària, però el 20 de maig van ser derrotats i Botev va morir en el combat.

A causa de la brevetat de la seva vida, la seva obra no és gaire extensa. L’any 1875 va publicar el seu llibre Cants i poemes, escrit conjuntament amb Stefan Stambolov. Els seus poemes reflecteixen la seva passió per la llibertat, pel poble i per la revolució, tot i que també en va escriure d’altres de to més líric.

Com passa amb molts autors, la seva figura ha estat reivindicada i, també,  profusament utilitzada en benefici propi per diferents moviments polítics i ideològics. En el cas de Botev, d’una forma o altra, se l’han fet seu tant els estalinistes que van governar Bulgària durant gairebé mig segle com el nacionalisme més tronat i reaccionari. Sobre aquesta utilització podeu llegir l’article de Marco Vidal en el blog La Tortuga Búlgara, que aprofito per recomanar-vos.

 

One thought on “Hristo Botev, el poeta revolucionari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s