El districte de Brčko: la tercera entitat de Bòsnia i Hercegovina

Bòsnia i Hercegovina és un estat amb una estructura institucional i administrativa extremadament complexa. A grans trets, tots sabem que està formada per dues entitats amb una vida polítca ben diferenciada, la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Serpska. Ara bé, hi ha una mena de tercera entitat que és poc coneguda: el districte de Brčko.

Aquest districte està situat al nord-est de Bòsnia i té la particularitat que divideix la República Serpska en dues parts. A més, pel nord limita amb Croàcia i pel sud amb la Federació de Bòsnia i Hercegovina. Té uns quatre-cents noranta quilòmetres quadrats. Abasta l’antiga municipalitat de Brčko, més alguns territoris adjacents.

L’origen d’aquesta situació tan peculiar cal cercar-lo en la inconcreció dels acords de Dayton. A més, la guerra no havia deixat un guanyador clar en aquesta zona, per la qual cosa es va optar per deixar-ne l’administració en mans de forces de pacificació internacionals. Després, l’any 2000 es va decidir donar a aquest territori un estatus especial, que teòricament és un condomini per part de les dues entiats (la Federació i la Serpska), però, a efectes pràctics, el territori és totalment autònom i depèn més aviat de la República de Bòsnia i Hercegovina, del govern central.

És un territori multiètnic. L’any 1971, segons el cens, tenia uns setanta-quatre mil habitants. Segons l’últim cens, de 2013, del qual encara no s’han publicat les dades definitives, hi poden viure unes noranta-quatre mil persones, tot i que les dades de 2006 apuntaven a una xifra de setanta-vuit mil.

En el cens de l’any 1971, el 40,36% es declaraven bosníacs, el 33,33% croats i el 23,68% com a serbis. Segons les dades de 2006, el 46,55% de les persones que hi viuen s’autodeclaren sèrbies, el 43,95% bosníaques i l’11,5% croates. Per tant, és evident que hi ha hagut un canvi demogràfic, en detriment sobretot dels croats, tot i que es manté la multietnicitat del territori, cosa que no passa en altres indrets de Bòsnia.

Políticament té una assemblea autònoma, formada per 29 escons, on hi ha representants de les diferents forces polítiques del país. Hi podem trobar membres del Partit Socialdemòcrata independent (SNSD), el partit de Milorad Dodik, el més important de la República Serpska, però també de l’opositor Partit Democràtic Serbi (SDS); també hi són presents el Partit d’Acció Democràtica (SAD), el principal partit bosníac i la Comunitat Democràtica Croata (HDZ). El principal partit no ètnic del territori és el Partit Socialdemòcrata.

Aquesta setmana, precisament, s’han commemorat els quinze anys.d’aquesta entitat. Un dels fets que s’ha volgut destacar en aquesta celebració és l’estabilitat política i la multietnicitat del districte. Així ho va expressar l’Alt Representant de les Nacions Unides a Bòsnia, Valentin Inzko, i també l’aldalde, Ante Domic.

Situació del districte, a Bòsnia:

Brcko District in Bosnia and Herzegovina

El mapa prové de la versió anglesa de la Viquipèdia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s