Tot el que tinc, ho duc al damunt, de Herta Müller

Herta Müller es va fer conèixer al nostre país arran, sobretot, de la concessió del Premi Nobel de Literatura l’any 2009. Fins llavors, no hi havia cap obra seva traduïda al català i, amb prou feines, al castellà.

Müller és una escriptora d’expressió alemanya nascuda, l’any 1953, a Nitchidorf, al Banat, prop de la ciutat de Timisoara. Forma part, doncs de la minoria alemanya de Romania, molt nombrosa encara a principis del segle XX, però a hores d’ara molt menys important numèricament. L’any 1956 eren encara uns tres-cents vuitanta mil, però ara són poc més de seixanta mil.

Ella mateixa, va optar per marxar de Romania i exiliar-se a Berlín, l’any 1987, lloc on ha viscut des de llavors, a causa de la defensa dels drets de la minoria alemanya. A Alemanya ha assolit el seu màxim reconeixement, com a membre de l’Acadèmia Alemanya de Llengua i Literatura.

Tot el que tinc, ho duc al damunt és una obra dedicada a narrar la persecució de la població alemanya de Romania a les acaballes de la Segona Guerra Mundial. A principis de 1945, milers d’alemanys, acusats de col•laboracionisme, van ser empresonats i van ser conduïts a camps de treballs forçats més enllà de les fronteres romaneses. En aquests camps hi van romandre durant anys abans no van poder tornar a les seves llars.

L’obra, presentada com a novel•la, és el fruit del treball de recerca de l’autora, de molts anys d’entrevistes amb persones que van patir aquesta experiència. El protagonista és un jove, que és deportat a un camp, per ajudar a la reconstrucció de la Unió Soviètica. En l’obra se’ns explica amb tota mena de detalls com era la vida quotidiana, les il·lusions, les esperances i les frustracions de totes aquestes persones.

Aquesta obra és un dels millors exemples de literatura concentracionària. És del tot equiparable a les produccions de Primo Levi, Boris Pahor, Imre Kertész, Wladislaw Szpilman, Jorge Semprún o el nostre Amat-Piniella, o també a autors que narren el martiri del gulag, com Soljenitsin o Dovlatov.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s