Els estudiants de Macedònia aconsegueixen que el govern aturi la reforma universitària

Els estudiants de Macedònia han aconseguit, després de tres mesos de protestes, que el el govern es comprometi a redactar una nova Llei d’Educació Superior.

Les mobilitzacions van començar a mitjan mes de novembre, quan el govern va aprovar una nova llei segons la qual s’introduïen uns exàmens externs a les universitats que tenien com a objectiu, sempre segons el govern, millorar el nivell de l’alumnat.

Aquesta mesura va provocar la indignació dels estudiants, i també del professorat, que van considerar aquesta decisió com una intromissió en una parcel•la que no li correspon, i com un atac sense precedents a l’autonomia universitària.

Des de llavors, els estudiants es van organitzar en assemblees (plenums és el nom utilitzat pels estudiants, com a les mobilitzacions populars de Bòsnia) i van endegar una sèrie d’accions de pressió i de protesta. Durant el mes de desembre es van arribar a congregar més de deu mil persones en el que ha estat, sens dubte, la manifestació estudiantil més nombrosa des de la independència del país. Una altra particularitat del moviment és que les mobilitzacions han estat protagonitzades indistintament per totes les comunitats del país, un fet sense precedents.
Els professors universitaris també s’han anat afegint, de manera molt majoritària, a aquestes convocatòries, i han fet arribar diversos documents al govern on en demanaven la retirada, de la polèmica llei, i exigien converses per a la redacció d’una altra.

Tot sembla indicar que en proper plènnum els estudiants decidiran aturar la vaga, tot i que de moment encara ocupen algunes de les facultats, com les de Filologia i Filosofia.

Macedònia es veu immersa aquests darrers mesos en una situació de crisi permanent. Fa mesos que van tenir lloc les darreres eleccions generals, però el Parlament no funciona de manera normalitzada. Els partits opositors, que van acusar el govern de cometre frau en el recompte de vots, han boicotejat les sessions parlamentàries i no han estat presents a la cambra.

A més, també s’han fet publics diversos escàndols que demostren la situació greu en què es troba la llibertat de premsa al país, on s’han detinguts diversos periodistes amb l’objectiu només d’intimidar la professió. Aquesta setmana mateix, el líder opositor, el socialdemòcrata Zoran Zaev, ha denunciat que centenars de periodistes estan sota vigilància per part del govern. Aquest control, però, sembla que també pot estendre’s a acadèmics, jutges, líders polítics, religiosos…

El sector sanitari també està revoltat, arran de la mort d’una nena de nou anys per la inoperància dels responsables del ministeri. Els professionals liberals també s’estan mobilitzant per la introducció de nous impostos que, segons ells, els poden portar a la ruïna. La societat civil s’està organitzant com no ho havia fet ma i està prenent la inciativa i desbordant els partits politics.

Tot plegat pot portar el país a una situació de crisi política profunda, que provoqui un canvi més que necessari. El govern de Nikola Gruevski té, probablement, unes perspectives de futur molt fosques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s