El govern serbi defensa la integritat territorial d’Ucraïna

Sèrbia ha estat sempre una país amb vincles molt estrets amb Rússia. Durant la darrera dècada del segle XX, aquests lligams històrics es van reforçar, fins al punt que Rússia es va convertir en el gran suport que tenia el règim de Milosevic. Rússia sempre s’ha oposat a la declaració unilateral d’independència de Kosova i, repetidament, ha reiterat que no reconeixeria aquest nou estat.

Ara bé, Sèrbia està immersa en una negociació per al seu ingrés a la Unió europea. Les aspiracions del govern són que aquesta incorporació al club europeu pugui tenir lloc durant l’any 2019. Tenint en compte les més que complicades relacions de la UE amb Rússia, en aquests moments, Belgrad ha hagut de fer molts equilibris per tal de no perdre el seu millor soci i aliat i, alhora, no comprometre el seu acostament a Europa.

Els fets d’Ucraïna han posat a prova una vegada i una altra la diplomàcia sèrbia.

Durant el Nadal, una representació sèrbia d’alt nivell va visitar Ucraïna. El ministre d’afers estrangers serbi, el socialista Ivica Dacic, va fer saber que el seu govern era favorable a la integritat terriotrial d’Ucraïna. Va argumentar-ho a partir del fet que si no acceptaven la declaració unilateral de Kosova no podien avalar una secessió de les regions orientals ucraïneses. Evidentment aquestes declaracions podien comprometre les seves relacions amb Moscou.

D’altra banda, Belgrad també ha insistit que la solució del conflicte ha de passar necessàriament per la negociació i per acords constructius. En aquest sentit ha destacat el gran paper que ha de jugar Rússia en aquestes negociacions. Per reblar aquesta actitud, el govern serbi s’ha negat a aplicar sancions contra Rússia, cosa que ha provocat que rebés crítiques i pressions d’alguns països europeus. Altres països de la zona, com Bulgària, Montenegro o Eslovènia, per exemple, sí que han aplicat aquestes sancions.

A més, en aquests moments, Sèrbia, conjuntament amb Suïssa, presideix l’OSCE, amb la qual cosa es veu obligada a actuar amb molta cautela. Per aquest motiu, Dacic ja ha anunciat que haurà de viatjar una altra vegada a Ucraïna, precisament com a alt representant d’aquest organisme.

5 thoughts on “El govern serbi defensa la integritat territorial d’Ucraïna

 1. El metal got (@britishsteel87) 24 febrer 2015 / 3:08 PM

  Em fa l’efecte que en aquest tema devem opinar diferent, Josep (tot i que mai se sap), però aquí de veritat que no entenc la posició del govern serbi de malvendre la seva dignitat i la seva personalitat històrica per entrar en una unió que s’ha vist que no considera de la mateixa manera els seus socis i que ha desencantat algunes societats (com per exemple l’eslovena) que tantes ganes tenien de ser-hi…

  • Josep Dorca 26 febrer 2015 / 12:35 AM

   De fet, aquí hi ha dos temes.

   D’una banda, el suport a les tesis del govern ucraïnès. En aquest sentit, la postura del govern serbi és coherent amb el que defensen a Kosova. En les relacions internacionals es dóna el fet paradoxal que els governs s’acosten a les qüestions dels altres estats a partir dels interessos interns. És patètic sentir Rajoy parlar d ela integritat territorial d’Ucraïna i de la constitució ucraïnesa. Algú es pot creure que està parlant d’Ucraïna?

   Una altra cosa són les negociacions amb la Unió Europea. L’experiència dels últims anys demostra clarament que el “projecte europeu”, tal com està dissenyat no respon més que als interessos del gran capital, particularment el vinculat a determinats estats. En aquest context, els diversos pobles del continent i les clases populars hi han sortit perdent. Només cal veure com ha acabat Grècia, el cas més extrem. L’experiència d’Eslovènia ide Croacia també ha estat desastrosa, i el desencís de la població total.

   No crec que a Sèrbia li aporti res de bo.

   • britishsteel87 13 Març 2015 / 7:25 AM

    Perdona per haver trigat tant a respondre. Com sempre, penso que tens raó. 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s