Moldàvia, nou govern de coalició amb suport extern del Partit Comunista

Aquest dimecres, després de dos mesos d’incertesa, el Parlament moldau ha donat el vistiplau a un nou govern, que trenca amb la dinàmica política dels últims anys. Amb seixanta vots a favor, va ser escollit Chiril Gaburici com a nou cap del govern. La particularitat de l’elecció és que aquest candidat ha rebut el suport del Partit Comunista, fins ara principal partit de l’oposició.

Aquest nou executiu no compta amb majoria al Parlament, ja que està format, només, pel Partit Demòcrata i pel Partit Liberal Demòcrata. Tot i estar en minoria compta, i sembla que comptarà, amb el suport extern del Partit Comunista. El Partit Liberal Demòcrata disposarà de nou carteres i el Partit Demòcrata, de set.

D’aquest govern de coalició en queda exclòs, doncs, el Partit Liberal. En els darrers anys, els tres grans partits prooccidentals havien format una coalició (PD, PLD i PL), que era molt ben vista pels governs occidentals. Per tant, el Partit Liberal passa ara a l’oposició.

La setmana passada ja va haver-hi un intent de votar un nou govern, però va ser impossible aconseguir una majoria suficient. Els desacords amb el Partit Liberal, motivats sobretot pel repartiment de carteres ministerials, han fet que no es pogués repetir aquesta coalició. Els liberals es van oferir per continuar les negociacions, però finalment l’opció triada per demòcrates i liberal demòcrates ha estat buscar una solució alternativa.

El cap de govern sortint, Iure Leanca, ja ha criticat obertament aquest nou govern. Segons ell, una decisió d’aquest tipus, governar amb el suport dels comunistes, pot representar un pas enrere en les relacions amb la Unió Europea.

Els comunistes, per la seva banda, han justificat el seu vot favorable a Gaburici pel fet que és una persona independent i de solvència contrastada. Gaburici és un empresari de trenta-vuit anys, amb experiència en el món de les telecomunicacions.

El mateix dia de la votació, hi va haver una concentració, no gaire nombrosa, de protesta davant del Parlament, pel fet que els comunistes tornessin a tenir un paper rellevant en la política del país.

Entrada de la semana passada sobre l’intent fallit de triar un nou govern: https://balcaniablog.wordpress.com/2015/02/14/moldavia-encara-no-te-nou-govern/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s